Wat is een goede Hb waarde voor een jongetje van bijna twee jaar?

Uit bloedonderzoek bij mijn zoontje kwam Hb waarde 6, maar volgens de huisarts geen reden voor zijn extreme vermoeidheid. Omdat hij nog zo jong is zou deze waarde lager mogen zijn dan bij volwassenen. Ik kan op internet geen indicatie voor Hb waarde bij zijn leeftijd vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Toch is die 6 niet normaal. Het zit precies op de grens tussen een milde en een matig ernstige anemie. Heb je wel tips gekregen om het een beetje op te vijzelen? http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/Samenvattingskaartje-NHGStandaard/M76_svk.htm

De referentiewaarden voor kinderen (en überhaupt voor alles) variëren per ziekenhuis en laboratorium. Bij kinderen jonger dan 60 maanden wordt in Engeland gemiddeld genomen een minimum referentiewaarde aangehouden van >11 g/dL (6,8 mmol/L). Deze waarde zal weinig verschillen van de norm in Nederland, maar ik kan wellicht morgen even voor je navragen wat men in het LUMC hanteert. Je huisarts heeft je waarschijnlijk gerustgesteld omdat kinderen doorgaans goed tegen een lichte anemie kunnen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er niks aan gedaan zou moeten worden. Toegevoegd na 4 minuten: *Bovendien, wanneer het MCV normaal is, kan een recente ontsteking (voorhoofdsholteontsteking e.d.) ook zorgen voor een lichte anemie. Dit zou in een paar weken weer omhoog moeten gaan.

6,8 < betekent volgens onderstaande link anemie. Het document is wat aan de oude kant, maar qua referentiewaarden is er niks verandert. Ik zou er naar je huisarts mee stappen met de onderstaande gegevens en anders bij een andere huisarts aankloppen. Het kan ook prima zijn dat hij over 3 dagen over 6,9 zit. Als hij steeds vermoeid blijft en dan weer opwelt kan het ook zijn dat hij chronische anemie heeft. Dit zeg ik niet om je bang te maken, maar zodat je er op kan letten. Verder is het gewoon goed in de gaten houden hoe/wat bloedarmoede is meestal een symptoom van een andere aandoening. Verder ook goed op zijn voeding letten. Toegevoegd na 4 minuten: Ik had de link al een tijdje openstaan. Ik zie nu dat Iatrogeen al geantwoord had. Je kan mijn link dan zien als de Nederlandse versie.

Bronnen:
http://www.nvkc.nl/tijdschrift/content/200...

Omdat uit je aanvullende informatie blijkt dat naast een Hb dat mogelijk wat aan de lage kant is, tevens een verhoogd TSH aanwezig is, zou er sprake kunnen zijn van een ijzertekort. Ijzer is zowel nodig voor rode bloedlichaampjes alsook voor het maken van schildklierhormonen in de schildklier. Ik neem aan dat een volgend bloedonderzoek, mochten de waarden weer niet helemaal normaal zijn, dat een vervolg gaat krijgen. De vraag is er dan waarom een ijzertekort? Is je zoon vegetariër? Zijn er andere klachten (dan denk ik wel aan een minder uitgesproken coeliakie=(glutenintolerantie bijvoorbeeld). Een TSH kan bij kinderen wel eens licht verhoogd zijn begreep ik, zonder dat het meteen iets hoeft te betekenen. Maar, er zijn vermoeidheidsklachten. Indien de TSH verhoogd is, wordt ook bij het laboratorium de FT4 bepaald (dat is standaard). Omdat je daar niets over zegt, vermoed ik dat die goed is. Dan heb je het over een subklinische trage schildklier. Vroeger dacht men dat dat geen klachten gaf (zoals vermoeidheid, obstipatie, etc..), maar tegenwoordig weet men dat dit wel zo is (althans endocrinologen weten dat en helaas lang niet alle huisartsen). Een licht verhoogd TSH kan dus (tijdelijk) normaal zijn. Het kan ook voorkomen door ijzertekort, het kan ook nog doordat er sprake is van de ziekte van Hashimoto (waarbij het lichaam de schildklier aanvalt omdat het meent dat het vreemd weefsel is). Dit is een auto-immuunziekte die ook bij kinderen voor kan komen. Enige vragen: komen er schildklierproblemen of andere auto-immuunziekten (diabetes, reuma, etc.) voor in de familie? Volgt je zoon de normale groeicurve? Of blijft hij wat achter in groei? Is er sprake van obstipatie? Of andere klachten?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100