Hoe komt het dat de hartslag van een kind hoger is vergeleken met een tiener of volwassene?

Ik zou juist denken dat de hartslag lager is. Klein lichaam = minder bloed = lager hartslag? De stofwisselingen van een kind zijn snel, maar dat kan toch niet de reden zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kinderen hebben een kleiner hart dan volwassenen, waardoor er per slag minder bloed rondgepompt kan worden. Bovendien moeten kinderen verhoudingsgewijs meer bloed rondpompen dan volwassenen. Dat zijn allemaal redenen waarom de hartslag bij kinderen hoger is dan de hartslag bij volwassenen.

doordat het lichaam kleiner is, is het hart ook kleiner. Maar er moet nog steeds bloed door het hele lichaam worden gepompt. Stel, je hebt 2 pompen, een grote en een kleine. Je moet een even grote bak water in dezelfde tijd leegpompen. Dan moet je dus harder pompen met de kleine pomp. De hartslag van een kat licht ook hoger dan die bij een mens, en een kat is als het goed is, kleiner dan een mens. (hiermee bedoel ik dus geen baby's, wan die zijn kleiner)

De (gemiddelde) hartslag is omgekeerd evenredig met de grooote van het lichaam. Kleine mensen (en dieren) hebben een klein hart en een relatief gezien groot volume bloed te verpompen. Bij dieren zie je dit ook: muizen hebben een veel hogere hartslag dan bijv. olifanten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100