Is 300 mg magnesium schadelijk voor een kind van 6 jaar?

Ivm slaapproblemen hebben wij mijn Zoon een tijdje Kruidvat Nachtrust extra sterk gegeven. Omdat er echter op staat dat het nietgeschikt is voor kinderen onder de 12 jaar zijn we gestopt. Jammer voor ons want van dit supplement sliep hij goed. Op andere pure melatonineproducten reageert hij allergisch. Samenstelling dag dosering 300 mg magnesium, 100 mg passiebloemextract, 100 mg valeriaanextract, 200 mg tomatenpoeder en 0,1 mg melatonine.

Graag hoor ik of dit product echt niet te gebruiken is voor ons kind van 6.
Dank alvast voor de reactie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De magnesium is in dit geval waarschijnlijk magnesiumoxide en dat wordt slecht opgenomen door het lichaam. Daar zou ik me dus niet zoveel zorgen over maken, het zou wel laxerend kunnen werken. (natuurlijk stoppen als dat gebeurt) 300mg magnesium van een goed opneembare vorm is voor een kind van 6 veel. De magnesium op zich zal geen schade toebrengen, echter kan het andere mineralen als het ware wegdrukken, er kan dan een tekort ontstaan aan andere mineralen. Melatonine in een hoeveelheid van 0,1 mg is zeer weinig, zelfs voor een kind van 6, maar met blijven hormonen. De extracten vind ik eigenlijk nog het gevaarlijkste. Daar is namelijk weinig over bekend en voor 100 mg extract is best veel aan kruiden nodig. Bedenk dat dit voor volwassenen is bedoelt, dit is heftig voor een klein lichaam. Toegevoegd na 6 minuten: De ADH voor magnesium voor jonge kinderen ligt tussen de 80 en de 170 mg/dag, voor een 6 jarige dus ergens in het midden van die range. Dat is inclusief wat er via voeding binnen komt. Toegevoegd na 14 minuten: Er zijn kruidenslaapdranken die wel voor kinderen geschikt zijn, tevens zou je magnesium apart in kleine hoeveelheden kunnen geven. Melatonine zou ook ik alleen in overleg met een arts doen.

Dit soort (gezondheids)adviezen horen denk ik niet thuis op een forum. Om een wetenschappelijk juist antwoord te geven moet je volgens mij advies vragen bij je apotheek. Alleen een gespecialiseerde (kinder) farmacoloog weet nauwkeurig wat de risico's (op lange termijn) kunnen zijn van, met name, de samenhang tussen 300 gram magnesium en 0,1 mg melatonine. Bedenk dat melatonine een hormoon is dat receptoren heeft in het centraal zenuwstelsel, het maag-darmstelsel, het afweersysteem en het hart en vaatstelsel. Melatonine preparaten met meer dan 0,3 mg vallen onder de geneesmiddelenwet en zijn alleen op recept verkrijgbaar. Door er net iets minder in te stoppen valt het (net) niet onder de geneesmiddelenwet. Dat wil niet zeggen dat het dan ongevaarlijk is. Ik zou mijn kind absoluut niet blootstellen aan een advies op een forum, met alle respect voor de vaak prima antwoorden op deze site.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100