onze zoon is 9 weken. hij volgt ons niet met zijn ogen en ook een voorwerp die ik voor zijn ogen heen en weer beweeg volgt hij niet. Is dit foute boel

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zou me niet te snel zorgen maken, en even geduld hebben. Natuurlijk zijn er baby's die er heel vroeg bij zijn, maar het "volgen met de ogen" is toch iets wat meestal komt met zo'n 13 weken. Na 9 weken kun je daar nog niet zoveel over zeggen. GEEN "foute boel" dus!

Dingen die dichtbij zijn In het begin kan een (geboren) baby alleen dingen zien die dichtbij zijn, ongeveer tussen 25 en 35 cm. Dat is dan ook precies de afstand waarop het gezicht van zijn moeder zich meestal bevindt. Op die afstand leert hij het eerste scherp zien. Pas na vier weken ziet een baby kleuren als kleuren, in plaats van contrasten. Het babykamer-roze en -lichtblauw zien ze pas later. Veel eerder zien ze de primaire kleuren rood, geel en blauw. Met deze kleuren kun je dus snel de aandacht trekken. Kijken met twee ogen Voor baby's is het in het begin ook nog moeilijk om een 3-dimensionaal beeld te vormen op basis van datgene wat door beide ogen binnenkomt. In het begin zien ze dus ook nog geen diepte. Ze kijken ook het liefste naar iets wat zich links of rechts van het gezichtsveld bevindt: daarvan kunnen ze gemakkelijker een scherp beeld vormen dan via de twee ogen recht voor zich. Iets wat boven hun hoofd hangt in de wieg, zoals een mobile, zien ze in het begin dus nog veel minder goed dan iets wat links of rechts hangt. Pas met 4 weken ongeveer, kunnen ze beter recht voor zich zien. En pas wanneer een baby 3 of 4 maanden oud is, kan hij een bewegend voorwerp met de ogen volgen. Vanaf dat moment gaat een baby hoogte en diepte zien. Daardoor kan hij een rollende bal volgen met zijn ogen, of zijn moeder, terwijl ze door de kamer loopt. Hoogte en diepte zien Vanaf een half jaar leert een kind ook wat hoogte en diepte betekent. Hij zal dan niet meer zomaar over een afgrond kruipen (over een glazen plaat), of van de bank rollen, als hij ziet waar hij ligt. Daarna gaat het leerproces in sneltreinvaart verder. Hij leert steeds beter en op grotere afstand scherp zien. Als een baby een half jaar oud is, kan hij bijna zo scherp zien als een volwassene. Maar leren kijken gaat zeker nog door tot de eerste verjaardag. Dat is een voortdurend proces van (letterlijk!) vallen en opstaan. http://www.ouders.nl/mbab2010-kijken.htm Toegevoegd na 8 minuten: Vergeet ik nog: alsnog van harte gefeliciteerd met je kleintje! Geniet van elke dag met de baby en maak veel foto's. Als de zorgen komen, dan ga je daar mee aan de slag. Bedenk dat het ene kindje sneller is als het andere. Maar meld je zorgen op het consultatiebureau.

Dit hoeft nog niks te betekenen aangezien zo iets nog kan komen, elk kind ontwikkeld zich anders. Adem in en adem uit! Maak voor de zekerheid gewoon morgen even een afspraak bij de huisarts. Als je daar geen gerustellend en begripvol antwoord krijgt kan je nog naar het cb gaan en anders anoniem naar het opvoedbureau. heel veel succes verder en ik hoop dat het allemaal goed zit! Liefs

Toen mijn ouders er niet zeker over waren of de baby wel wat zag gingen zij elke avond met een aangestoken kaars in het donker voor het gezichtje van het kindje heen en weer. Uiteindelijk ging de baby dat lichtje met de ogen volgen. Duurde wel een poosje.

niet te snel ongerust zijn.Bij de een komt het eerder dan bij de andere babij.Het is geen foute boel hoor!Na 12 weken kan de baby meestal wel een voorwerp volgen-dus nog even wachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100