Wat voor steen is dit?

Ik heb deze steen voor weinig op een vlooienmarkt gekocht, maar het oppervlakte de steen zit vol gekke, interessante, uitgesneden (halve) rondjes. Is dat beschadiging of is dat op natuurlijke wijze ontstaan bij dit soort steen? De steen zelf is bolvormig maar niet perfect rond.
De steen is ongeveer 19 cm in omtrek en de diameter varieert tussen de 56 en de 62 mm. De steen weegt ongeveer 280 gram.
De uitsnede rechts onderin de foto is de enige grote, diepe en bijna volledig ronde uitsnede (10- 14 mm diameter aan de buitenkant) en is het enige deel op de steen zonder andere kleine uitsneden, de andere uitsneden zijn allemaal ongeveer even groot en ongeveer half rond (variëren van 1,5 tot 5 mm in diameter). Ondanks de honderden uitsneden voelt de steen erg glad aan. Hij lijkt gepolijst, misschien door water.

Toegevoegd op 21 augustus 2019 11:59: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit is ooit eens begonnen als een verzameling kleine balletjes 'grind' die zijn samengevoegd tot een klomp materiaal. Daardoor zit er wat lucht tussen de korrels. Daarna is de klomp bewerkt totdat het een perfecte bal is geworden. De tekening die de bal heeft is dus eigenlijk gewoon de lucht tussen de korrels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100