Hoe kan een roker tegen kernenergie zijn?

Ik las laatst dat 85% tot 90% van de bevolking tegen kernenergie is. Ergens anders las ik dat ruwweg 30% van de bevolking rookt.

Dat betekent dat er flink wat rokers zijn, die tegen kernenergie zijn.

Hoe kan dat? Wat denkt zo'n roker dan?

Vooral rokers die tegen kernenergie zijn, worden uitgenodigd te reageren.

En graag geen discussies over de voors en tegens van kernenergie - ik ben hier alleen geïnteresseerd in de beweegredenen, zo die er zijn, van rokers om tegen kernenergie te zijn. Vind je kernenergie gevoelsmatig gevaarlijker dan roken? Accepteer je dat roken aanmerkelijk gevaarlijker is, maar vind je dat roken een eigen keus is, en dat de regering de gevaren van kernenergie, al zijn ze veel kleiner dan de gevaren van roken, niet aan de hele bevolking mag opdringen? Andere redenen? Geen redenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rokers zijn net als niet-rokers bang voor grote rampen met kernenergie. Roken is een verslaving - daar komen ze niet meer af, tenzij je opeens veel wilskracht hebt/krijgt/kunt opbrengen.

Persoonlijk vind ik het nogal een raar verband om het gevaar van roken gelijk te stellen aan het gevaar van kern energie. De crux zit hem volgens mij in het volgende een roker kiest er zelf voor om iets te doen wat slecht voor zijn gezondheid is. De schadelijke gevolgen van kern energie zijn geen persoonlijke keus. Het beinvloed alles om zich heen. Het grootste bezwaar voor mensen tegen kernenergie is het radioactief afval. Als je kern energie produceert blijft dit voor duizenden (misschien zelfs miljoenen de verhalen lopen uiteen) schadelijk. We hebben geen goede oplossing voor het radioactief afval behalve ergens in een bunker dumpen. Kortom een roker schaad zijn omgeving niet (meeroken is wel iets schadelijk maar lang niet zo erg als radioactiviteit) een roker blijft ook niet duizenden jaren gevaarlijk voor zijn omgeving de enige die hij er mee treft is zichzelf en hij doet dit uit eigen vrijewil.

Ha, die Rotaluclac; Ik ben weliswaar geen roker (meer), maar ook zeker geen diehard antiroker. De redenatie hiervoor gegeven onderschrijf ik ook, maar ik heb nog een andere invalshoek: ik rij regelmatig te hard met de auto. Dat doe ik niet als ik anderen daarmee in gevaar breng, want ik vind dat ik dat recht niet heb. Toch neem ik, net als een roker, een risico met mijn eigen gezondheid. En daar ligt nu net het verschil; bij kernenergie neem je risico's met de leefomgeving en gezondheid van anderen. En die moeten zelfs nog geboren worden.

Dan kun je dus ook een verband leggen tussen rokers en het "opwarmen" van de aarde, roken en autorijden, roken en vet eten. Naar mijn inziens staat roken en kern energie los van elkaar. Je hebt bepaalde redenen om juist voor of tegen kernenergie te zijn. Vind het ook een vrij hoog percentage van mensen die tegen kernenergie is. Denk daarom ook dat veel mensen het proces niet helemaal weten. Het enigste grote nadeel van kernenergie is dat het heel vervelend afval achterlaat. Voor de rest is het een hele effectieve manier van energie opwekken. Weet niet of het helpt maar ik ben (matig) roker en voor kernenergie :)

Het schijnt dat veel mensen die autorijden tegen kernwapens zijn. Hoe kan dat? Wat denkt zo'n automobilist dan? Vooral automobilisten die tegen kernwapens zijn, worden uitgenodigd te reageren. Vind je kernwapens gevoelsmatig gevaarlijker dan autorijden? Accepteer je dat het risico van een dodelijk ongeluk tijdens het autorijden veel groter is dan het risico dat er werkelijk van een atoombom op je hoofd valt? Grappig hoe dat werkt, zo kun je wel van alles met elkaar in verband brengen... Toegevoegd op 24-04-2009 11:26:50 Overigens rook ik soms, en ben ik vóór kernenergie. En die twee dingen zijn volkomen ongerelateerd.

het causale verband ontgaat mij ook, of de overeenkomst moet hem zitten in het volgende: in beide gevallen is er een abstract risico in de toekomst dat zich niet laat kwantificeren.... Dat mag je voor jezelf (roken) inschatten, maar niet voor een ander (kernenergie) zou ik zeggen. Ik mag gokken met mijn salaris als ik vrijgezel ben en anderen niet van me afhankelijk zijn, maar ik kan het niet maken om te gokken met dat geld als anderen (gezin) daar van afhaneklijk is. Ben oveigens wel van mening; Geen kernenergie of op redelijke schaal, een beetje kernenergie slaat nergens op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100