Wat te doen met aardappelloof?

Ik heb een vraag over aardappelen en wel deze:
Ik heb begin april Dore aardappelen gepoot en de eersten zijn er nu uit, en het loof is niet met chemicaliën behandeld (om ziekten te voorkomen). Ik wilde graag weten of ik dan het aardappelloof toch op de composthoop kan gooien, en zo ook de schillen?

Ik wilde ook nog graag weten of je koolstronken op de composthoop mag gooien(eventueel kleingesneden).

Is het nodig om eerst een laag tuinaarde of turfmolm in de compostbak te doen?

m.vr.gr.
Anneke van der Wiel

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Alles wat je benoemt kan in de compostbak, behalve de tuinaarde en de turfmolm. Om het composteren beter op gang te brengen, is het wel aan te bevelen om de compostbak te enten. Dit doe je met bestaande compost (waar de goede bacteriën in zitten).

Aardappelloof kun je beter niet zelf composteren, maar wel verbranden of in de groene container gooien. Er kan immer een besmetting zijn met aardappelziekte, die je zeker niet verder wilt verspreiden. Hetzelfde geld overigens voor tomaten. Afval van kool kun je wel zelf composteren, alhoewel harde stronken niet zomaar uit elkaar vallen. Die vind je dus gewoon terug in de compost.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aardappelziekte

Alle soorten organisch afval zijn geschikt voor een composthoop, ook aardappel loof, als het tenminste niet ziek is. Uitzonderingen zijn aardappelschillen, immers die kunnen volgend jaar gaan uitlopen en aardappelplanten gaan vormen. Juist deze aardappelplanten kunnen gemakkelijk ziek worden om daarna de aardappels in je groentetuin te besmetten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100