Heeft het zin voor het milieu om zwerfvuil op te rapen in een stad?

Ik woon in een grote stad en overweeg om een aantal keer per week zwerfvuil te gaan verzamelen bij mij in de buurt. Ik zou dit willen doen voor een beter milieu.

Maar ik twijfel ook of dit wel (genoeg) zin heeft voor het milieu, omdat het misschien wel zo is dat het zwerfvuil anders toch wel opgeveegd zou worden van de straten door de gemeentelijke diensten. Of als het vuil in de gracht beland, zou het worden uitgefilterd.

Op een strand of in een natuurgebied is dit natuurlijk anders, omdat de gemeentelijke of landelijke diensten niet overal kunnen komen. Maar heeft zwerfvuil oprapen in een drukke stad ook (genoeg) zin?

Nb: alle kleine beetjes helpen natuurlijk, maar dat bedoel ik niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja dat heeft zin. Ten eerste kan de gemeente niet overal regelmatig zwerfvuil opruimen. Ten tweede kan het afval zo lang het ergens ligt schadelijke gevolgen voor bijvoorbeeld vogels en huisdieren hebben. En voor het milieu. Weleens een plastic tas gezien die in een boom verstrikt is geraakt en daar jarenlang blijft hangen? Als die was opgeruimd voordat hij kon wegwaaien was het milieu veel beter af geweest. Er zijn voldoende redenen, naast de redenen die in de reacties worden gegeven, om jouw voornemen als zinvol voor het milieu te beschouwen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100