Waarom mag bijvoorbeeld kwastenreiniger niet door de gootsteen?

Waarom mogen zaken als kwastenreiniger niet door de gootsteen worden gespoeld?
Rioolwater wordt toch gezuiverd voordat het gedumpt/hergebruikt wordt?

Misschien zie ik iets over het hoofd, maar mijns inziens zijn er enkele situaties mogelijk:

- Alle rioolwater wordt ook van bijvoorbeeld oplosmiddelen gezuiverd. Dan zie ik het probleem niet.
- Rioolwater wordt niét gezuiverd van dergelijke middelen. Dit lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien er altijd mensen zullen blijven die deze middelen wel gewoon door de gootsteen spoelen.
- Iedere x-liter rioolwater wordt geanalyseerd teneinde te bepalen of het zo grondig gezuiverd moet worden. Dat lijkt me dan weer erg onpraktisch.

Maar nogmaals: Misschien zie ik iets over het hoofd. Dan lees ik dit graag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kwastreiniger (en andere chemicaliën zoals terpentine, lampolie, petroleum, insecticiden, fotofixeervloeistof en dergelijke) moet worden opgevangen en ingeleverd als chemisch afval. Als je het namelijk door de gootsteen spoelt dan creëer jij daarmee ontploffingsgevaar, je verontreinigt het oppervlaktewater, en je verstoort de zuivering. Als iedereen zou denken dat het geen kwaad kon en het toch gewoon in de gootsteen zou gieten dan krijg je gevaarlijke toestanden. Zowel voor het milieu als voor de gezondheid van mensen. Een enkeling die zich niet aan de voorschriften houdt zal je altijd wel hebben, maar dat is op de hoeveelheid rioolwater nog te overzien.

De rioolwaterzuivering heeft het al zwaar genoeg en is gespecialiseerd in organisch materiaal (poep!). Bij het "klein chemisch afval" kunnen ze het *veel* beter verwerken omdat het geconcentreerd is en niet verdund met water, poep, etc. Met een beetje mazzel kunnen ze zelfs nog bepaalde zaken recyclen. niet eigenwijs doen: als er op de fles staat "klein chemisch afval", hou je dan ook gewoon daar aan ;-).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100