Klopt het dat je stroom groen mag noemen als je een stuk bos opkoopt en daarmee voorkomt dat het gekapt wordt?

Ik werd net gebeld door Essent. Zij beweren dat zij uitsluitend nog groene stroom leveren. Nou weet ik dat Essent onderdeel is van RWE, dat in Duitsland nog steeds ongelooflijke hoeveelheden kolen aan het winnen is en dat Essent gewoon nieuwe kolencentrales aan het bouwen is. Dat legde ik de meneer aan de telefoon ook voor. Daarop reageerde hij door te zeggen dat de stroom wel groen is, omdat Essent de CO2 "compenseert" door grote stukken bos op te kopen. Doordat de bomen daardoor niet gekapt kunnen worden, zou de CO2 zijn gecompenseerd.

Klopt het dat je stroom in een dergelijk geval "groen" mag noemen?

Persoonlijk vind ik dat een beetje flauwekul, want die bomen staan er al, je compenseert dus in feite niks. Je beschermt die bomen dan wel tegen potentiële kap, maar dat is iets dat sowieso niet zou moeten gebeuren.

Ik vraag me nu af welke energiemaatschappijen het nog meer op een dergelijke manier doen. (Niet onderdeel van deze vraag)

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is een handel in CO2 emissie certificaten. Daarmee kan je je CO2 compenseren. Echter hebben de energiebedrijven (in Dld, dus ook RWE) deze certificaten zelf eerst GEKREGEN en deze vervolgens gewoon doorverkocht aan de klanten (geschatte winst iets van 9 miljard Euro in 3 jaar tijd ofzo). De bedoeling was om zo CO2 te reduceren. Echter door de certificaten gratis ter beschikking te stellen, is een CO2 uitstotende bruinkoolcentrale plotseling wel hel erg interessant geworden... Maar om nou te beweren dat daardoor de stroom groen geworden is... het mag waarschijnlijk wel, maar correct is het niet.

Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het begrip wordt gebruikt om een onderscheid te maken met de gewone elektriciteit, die dan "grijze stroom" wordt genoemd. In het elektriciteitsnet is er fysisch gezien uiteraard geen verschil tussen beide. Nee dus, dan mag je het geen groene stroom noemen. Wel is een vaststaand feit dat Essent ook veel aan groene stroom doet, dmv zonnepanelen en windmolenparken. Alleen is het ook zo dat alles door hetzelfde netwerk wordt gestuurd, dus zowel grijze als groene stroom en je dus nooit weet wat voor stroom je krijgt. 2 derde van de nederlanders heeft nu `groene`stroom, maar zo lang niet 100% overstapt zal de energie nooit helemaal groen zijn. Greenchoice doet het ook zo, verder kan ik geen maatschappij vinden die het op een dergelijke manier doet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100