Heeft organisatie Sea Shepherd het morele en ethische gelijk wanneer ze door hun acties de Japanse walvisvaart verhinderen ?

Ik kijk vaak naar "Whale Wars" op Discovery channel en Animal Planet. De organisatie Sea Shepherd probeert de Japanse walvisvaart zoveel mogelijk te hinderen . Dat doen zij onderandere door het gooien van stinkbommen van boterzuur en met "meel bommen".
Doordat Sea Shepherd op internationale wateren opereert, kunnen de Japanners niets doen aan deze acties.
Maar Japan mag van de Internationaal Whaling Commission in Antarctische wateren bijna 1000 dwergvinvissen per jaar vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Er worden ook enige gewone vinvissen gevangen. Het walvisvlees mag niet worden weggegooid, dus wordt het verkocht op Japanse vismarkten.
Dus is mijn vraag : is het ethisch en moreel verantwoord van Sea Shepherd om op dergelijke manier actie te voeren tegen de walvisvangst van Japan ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor onze westerse begrippen van dierenwelzijn en dierenleed en de nutteloosheid van de walvisvangst wel. Naar Japanse begrippen naar alle waarschijnlijkheid niet. Dat is het probleem met dergelijke wereldomspannende problemen ; DE waarheid bestaat niet, elke cultuur, elk land, elk mens heeft zijn eigen waarheid, maar ook zijn eigen ethische normbesef. Sommige normen en waarden zijn universeel, al verschillen ze in gradaties, bijvoorbeeld de waarde van een mensenleven, sommige waarden verschillen als dag en nacht. Dierenwelzijn is er daar zeker één van. In landen waar de mensen nog moeten knokken voor hun bestaan, is dat een uitgesproken belachelijke gedachte. Zoals het dat voor ons ruim 100 jaar geleden in grote lijnen ook nog was. Japan is natuurlijk niet meer echt een derdewereldland te noemen, maar de walvisvangst maakt er kennelijk nog wel een groot deel uit van de economie EN de eetcultuur. Begrijpelijk wel dat ze boos zijn. Ik zou ook 'not amused' zijn als een stelletje pak hem beet Moslims - ook een grote groep - wereldwijd iedereen voortaan zou verbieden en verhinderen varkensvlees te eten omdat ZIJ daar toevallig problemen mee hebben. Heel erg not amused. Toegevoegd na 1 minuut: Stel je voor dat iemand de eskimo's zou verbieden zeehond te eten. Waar moeten ze danvan gaan leven ? Sneeuwballen, schaafijs en dure import ?

Ik vind het moeilijk. Aan de ene kant denk ik nee, want dan verlaag je je tot het niveau van de Japanners. Vechten tegen het vechten, oorlog voeren omdat je tegen oorlog voeren bent...tsja niet echt mijn manier van doen. Aan de andere kant denk ik, dat je er met handtekeningenacties en andere ludieke acties gewoon niet komt. Japan is zeker geen derdewereldland (meer), en moord deze dieren uit onder valse voorwendselen. Zogenaamd vanwege wetenschappelijk onderzoek, hoewel ze bijna elk deel van de walvissen verkopen en gebruiken om te eten. De manier van doden telt natuurlijk ook mee, de walvissen (en tevens andere dieren waar ze verder niets mee doen) worden op een zeer pijnlijke en geweldadige manier gedood. Als je dat dan vergelijkt met een stel stinkbommen tegen een boot aangooien, dan is dat toch zeker ethisch en moreel verantwoord!

Stel dat japan ergens 500 kilometer van antartica had gelegen en helemaal geisoleerd van de rest van de wereld.Dan hadden ze ook echt alleen van de zee dieren moeten leven.Dan had het verhinderen niet verantwoord geweest.Wel de methode van de walvis jacht blijft zeer pijnlijk voor de walvissen.Echter Japan is welvarend en ligt niet bij de zuidpool en heeft geen kilo walvisvlees nodig.Dus ja sea shepherd kan wat mij betreft door gaan Toegevoegd na 4 minuten: Dat japanners door willen gaan met die walvis jacht is erg kortzichtig.vroeg of laat staan se voor het blok en valt er niks meer te vangen.Net zoals hier de paling.Een enkeling wil walvis vlees eten vergelijken met het varkens vlees eten bij ons.Welnu het varken sterft nog lang niet uit.En voor de walvissen in de eindeloze antarctische zuidzee wordt het steeds moeilijker een vriendje of vriendinnetje te vinden

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100