Wat zijn voor ons de gevolgen van de kernramp in Japan?

Wanneer merken wij die? Is er al verhoogde radioactiviteit gemeten in Nederland?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat de Fukushima kernramp op termijn net zo veel radioactiviteit gaat loslaten in het milieu als bij Tsjernobyl in 1986 . Echter een groot verschil is dat Tsjernobyl in één grote explosie de lucht in ging en daarna nog weken bleef branden. In Fukushima zit de levensgevaarlijke radioactieve stof nog in beschermende vaten / zwembaden gevuld met water. Maar er ontsnapt véél radioactiviteit , het meeste de zee in . Greenpeace gaat meten voor de kust van Japan. Ongeveer 1/10 van de hoeveelheid radioactieve verontreiniging van tsjernobyl is al in het milieu gekomen. Dus uiteindelijk krijgen wij ook een beetje meer radioactiviteit in ons milieu in Nederland / België. Vooral in de zee . Maar omdat een grote hoeveelheid radioactiviteit , zowel in Tsjernobyl als in Fukushima over het hele aarde verspreid zal raken, zal het voor personen niet gevaarlijk zijn. We gaan er dan van uit dat de ramp onder controle blijft , want als de reactors ( 6 stuks met opslagbaden voor kernbrandstof) alsnog ontploffen / of verlaten moeten worden ( dus omdat de radioactiviteit zo hoog wordt dat er niet meer gewerkt kan worden) , dan kan alsnog een enorme hoeveelheid radioactieve stoffen in de lucht terecht komen. Dan krijgen wij er waarschijnlijk ook een verhoogd risico op ziekten van .

Vooral handel Japan handeld met Amerika Amerika bijv met Duitsland en duitsland met ons

Geen. Er zijn wel andere gevolgen voor ons, zo worden plannen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland misschien weer in de ijskast gezet.

Wat betreft radioactiviteit is het effect nul. Tegen de tijd dat het materiaal in de lucht en het water bij Nederland komt is het verschil met normale achtergrondstraling (bijna) niet meer meetbaar. Zelfs toen de grote wolk van ontsnapt materiaal van de eerste dagen van de ramp boven Nederland aan kwam was het nauwelijks detecteerbaar (en dat zegt best wel wat gegeven hoe nauwkeurig gemeten kan worden). Sindsdien hebben de Japanners goede vooruitgang geboekt met de reactors. Verder krijg je hier natuurlijk een grotere weerstand tegen kernenergie wat invloed kan hebben op beslissingen over Borsele. Het grootste probleem zit in bedrijven die afhankelijk zijn van Japanse bedrijven uit de omgeving van het ramp gebied (niet alleen de kernramp maar ook de gevolgen van de aardbeving en vloedgolf moet je dan mee tellen). Verschillende bedrijven hebben zo behoorlijk last van het terugvallen van de Japanse productie (en in sommige gevallen van volledig weggevallen productie). Dit lost zich wel weer op (er zijn meer bedrijven op de planeet en de Japanners kunnen dergelijke schade indrukwekkend snel herstellen) maar tot die tijd zal het kwakkelen zijn voor een aantal bedrijven wat in een tijd van economische crisis natuurlijk geen opsteker is voor de economie. Ook het ongemak door vertragingen in de havens van producten uit Japan die op radioactiviteit gecontroleerd worden (tot nu toe zijn er geen problemen gevonden) kunnen frustrerend zijn voor de betrokken bedrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100