Wat is minder slecht voor het milieu, koffie/thee drinken uit plastic bekertjes of uit een mok?

Een discussie ie al jaren in kantoren wordt gevoerd. Plastic bekertjes is slecht voor het milieu maar de mok wordt steeds omgespoeld, wat weer water kost...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De milieueffecren van fabricage, transport en reiniging van mokken moet je vergelijken met de milieueffecten van het gebruik van plastic bekertjes, die bij voorbeeld kunnen worden hergebruikt maar ook afval opleveren. Lijkt me meer iets voor specialisten, want je weet niet of je alles weet en op de juiste wijze meeweegt.

Ik zou de bekertjes zeggen, aardolie raakt op, terwijl water weer gezuiverd kan worden! Toegevoegd na 2 minuten: Sorry je vraag verkeerd gelezen, de mok is mi beter voor het milieu omwege de zelfde reden als hierboven.

Ik zou denken dat plastic bekertjes slechter zijn. Zeker als je elke keer een nieuwe pakt. En ik heb er geen verstand van, maar volgens mij kost water zuiveren minder energie dan plastic afval slecht is voor het milieu.

volgens mijn biologieboek zijn plastic bekertjes beter, omdat de productie van een mok ook veel energie kost, en het ook vele water kost. Plastic bekertjes zijn (zeker tegenwoordig met plastic scheiden) beter voor het milieu.

Als je je kopje elke dag laat afwassen is dat slechter voor het milieu dan plastic bekers. Het beste is dus je kopje een paar dagen te gebruiken.

Als je op deze vraag een antwoord wilt geven moet je het effect van beide bekers op het milieu over minstens 100 jaar bekijken. Mijn gevoel gaat nog altijd voor keramische bekers met dampende koffie, maar mijn verstand zegt bekers van ijs met ice-tea. Dan blijven ze ook niet zolang bij de koffieautomaat staan.

Om bekertjes te kunnen maken wordt olie gebruikt (volledig afbreekbare bekertjes zie nog zelden in de praktijk). Het winnen van olie gaat gepaard met ronduit vreselijke gevolgen voor het (leef)milieu. Verder wordt dat bekertje uiteindelijk verbrandt in afvalovens waarbij (leef)milieuschadelijke moleculen vrij komen. Die vervuilen onze atmosfeer, de zeeën en het land. Dit terwijl je water gewoon uit de grond kan pompen, een beetje filteren, en dan kan gebruiken. Water wordt steeds meer vervuild door plastics. Er moet steeds beter gefilterd worden. Maar dat is juist het gevolg van die bekertjes en andere plastic ongein.

Deze discussie werd al vaker gevoerd, vooral in de media. De specialisten zijn het er ook nog niet over eens. Ik nijg er naar om plastic bekers milieu-onvriendelijker te vinden omdat er elke keer weer een nieuwe beker gebruikt wordt. Maar een mok fabriceren gaat ook ten koste van dat milieu, en ook het afwassen. Maar als je dan toch afwast, al is het maar uit hygienisch oogpunt, dan wel met de hand doen, want een afwasmachine is pas echt slecht voor het milieu.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100