Zijn er plaatsen in Nederland waar het gebruik van open haard,,of houtkachel verboden is.?

Is het aansteken van een openhaard aan bepaalde regels verbonden.
Bv door de gemeente.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

bij ons in de gemeente moet je melden als je een houthaard/kachel wilt gaan gebruiken.de gemeente kijkt dan of er gevaar is of niet.Woon je namelijk te dicht bij mensen met een rietenkap dan moet je maatregelen treffen zoals een vonkenvanger op je schoorsteen zodat er nooit vonkjes richting rieten kap kunnen waaien.

Het is geen wettelijke regel, maar je moet jaarlijks de open haard (laten) vegen. Mocht er brand van komen, en je kan geen rekening laten zien van het vegen, dan wordt de schade niet uitgekeerd door de brandverzekering

Loenie,gaf al in een antwoord op een vraag in die richting aan,dat in de bosrijke omgeving waar zij (nog) woont het in de zomer verboden is open haarden en zo aan te steken.

Op grond van milieuwetgeving zijn er alleen voorschriften voor bedrijven. Wel staat er in de meeste APV's dat je geen hinder mag veroorzaken. Een verkeerd gestookte houtkachel kan behoorlijk stinken maar het lijkt me voor de gemeente erg lastig om dit objectief vast te stellen. En zoals al is gezegd zijn er nog de brandveiligheidsvoorschriften. Plaatsen in Nederland waar een houtkachel verboden is zijn er volgens mij niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100