Hoe komt het dat het heelal standaard koud is?

Tot mijn begrijping is het heelal standaard koud, tot het opgewarmd wordt door 'iets'.

Waarom geeft de zon hitte af, en zou het zonder de zon koud zijn?
Of omgekeerd, waarom is het heelal niet vanzelf warm, en geeft de zon geen koudte af?

Verder gedacht - zou het, mits er nergens een hittebron is, het overal in het heelal het absolute minpunt zijn? Komt het absolute minpunt überhaubt voor in het universum?

Aangezien we niet weten wat er buiten het zichtbare universum ligt, het ik het hier natuurlijk alleen over het zichtbare universum.

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is een lastige vraag. Temperatuur bestaat niet in de ruimte, het is een maat voor de beweeglijkheid van moleculen. En die zijn er niet in het vacuüm van het heelal. Voor een object in de ruimte ligt het anders. Dat bestaat wel uit moleculen en heeft dus wel een temperatuur. Voorwaarde is wel dat er een stralingsbron in de buurt is, zoals een ster. Ontbreekt die, dan straalt een object langzaam maar zeker al zijn warmte uit. Maar het absolute nulpunt (min 273,15 graden Celsius, of 0 Kelvin) zal het nooit bereiken. Want dankzij de Big Bang is er overal en altijd kosmische achtergrondstraling in het heelal. Die zorgt ervoor dat een object normaal niet kouder wordt dan zo'n min 270 graden Celsius.

Bronnen:
http://fieggentrio.blogspot.be/2012/10/hoe...

Het heelal is niet "standaard koud". Het heelal is ooit, vlak naar de oerknal, extreem heet geweest en is sinds dat moment aan het afkoelen. Deze afkoeling komt omdat het heelal uitdijt en de toename van het volume zorgt voor de afkoeling. De temperatuur wordt bepaald aan de hand van de temperatuur vand e kosmische achtergrondstraling. Deze bedraagt momenteel 3 graden Kelvin en is uitermate homogeen over het heelal verdeeld.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmische_ac...

Dat is extreem simpel 9en eigenlijk een kwestie van semantiek): Koud is de afwezigheid van energie; hoe warmer, hoe meer energie. Het heelal bevat (bijna) geen energie en is dus koud; de zon produceert energie en is/maakt het warm.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100