bliksem zonder donder, kan dat?

Op donderdagavond zat ik in dordrecht in mijn tuin. Plotseling was er een enorme felle lichtflits die zo fel was als ik nog nooit gezien. Ik heb gedacht, de donder zal nu wel heel snel komen want de lichtflitsen was heel dichtbij.
Het was net alsof er twee fotoflitsers op volle sterkte vlakbij mijn ogen afgingen. Heel kort en heel fel.
Toch duurt het ongeveer 20 seconden voordat er een in de verte een klein beetje donder was te horen. Ben ik misschien getuige geweest van een bijzondere natuurlijk fenomeen? Bestaat er zoiets als een hele fijne bliksem zonder donder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan. Geluid draagt een heel eind, maar als het maar ver genoeg is, kan het zijn dat je er uiteindelijk niks meer van hoort, vooral niet als het ettelijke kilometers verderop is en dus vele seconden na de flits is, die veel verder 'draagt' als je goed zicht hebt. Maar net zo goed -of zelfs vaker - kun je wel donder horen maar geen bliksem zien, als de weersomstandigheden heel anders zijn. Bij veel bewolking bijvoorbeeld.

Bronnen:
http://www.meteo.be/meteo/view/nl/68771-FA...

De snelheid van het geluid is 343 meter per seconde, dus het onweer was ruim 7 km. ver weg.Het geluid zal dan zeker zwak zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100