Wat is het verschil tussen vermogen per eenheid frequentie en vermogen per eenheid golflengte?

Bij de bepaling van het zonnespectrum wordt verteld dat:

" De piek van het vermogen per eenheid frequentie ligt bij een frequentie 340 THz, overeenkomend met een golflengte van 883 nm; dit ligt in het infrarood.
De piek van het vermogen per eenheid golflengte ligt bij een golflengte van 502 nm, overeenkomend met een frequentie van 598 THz "

Maar frequentie en golflengte zijn toch aan elkaar gelieerd (in zekere zin uitwisselbaar), vanwaar dan toch een verschil?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je vergelijkt lengte met breedte. In zekere zin kunnen ze wel met elkaar te maken hebben, maar het zijn toch twee verschillende eenheden. De frequentie geeft het aantal complete sinussen per seconde en de golflengte geeft aan hoeveel afstand één complet sinus afgelegd heeft.

In dit geval gaat het over dat de zon benaderd wordt door een black-body. Een object dat licht uitzendt naarrmate het warmer wordt (en hoe warmer hoe lichter het oject, ofwel hoe warmer hoe kleiner de golflengte (en groter de energie) Wat ze hier proberen te benadrukken is (zoals uit het plaatje blijkt) is het optimum van straling binnen en buiten de atmosfeer. Binnen de atmosfeer zit het optimum van vermogen in het zichtbare spectrum, buiten de atmosfeer zit het optimum in het infrarode gedeelte. http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonlicht#mediaviewer/File:Sonne_StrahlungsintensitaetNL.svg http://nl.wikipedia.org/wiki/Zonlicht

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100