Hoe kunnen satelieten op een gelijke postie blijven tov de aarde als er geen motor in zit en toch meedraait met de aarde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heet een 'geostationaire baan' waarin die satelliet zich dan bevindt. Als een satelliet eenmaal in zo'n baan is gebracht en er gebeurt verder niets mee (de natuurkundige zegt dan: er werken geen andere krachten meer op in) dan houden alle bestaande krachten (massa, snelheid, aantrekkingskracht van de aarde) elkaar precies in evenwicht en blijft de satelliet waar hij is ten opzichte van de aarde.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Geostationaire_baan

dit komt door de gunstige afstand ze hangen net in evenwicht vallen niet terug op aarde maar vliegen ook net niet verder de ruimte in. Maar er zitten wel degelijk kleine motortjes aan een satelliet om eventueel correctie te kunnen uitvoeren.

dat heeft te maken met dat er vrijwel geen wrijving is buiten onze dampkring. dit houd in dat er geen snelheidsverlies is.

De aarde draait in 24 uur om zijn as. Het ruimtestation ISS draait in een paar uur op de aarde op een paar honderd kilometer hoogte, maar ondertussen draait de aarde ook door. Hoe hoger je komt des te langer duurt het om een rondje op de aarde te maken. Op ongeveer 36,000 km boven de aarde beweeg je net zo snel als de aarde draait; dat noemen ze een geostationaire baan. Dat je geen motor nodig hebt komt door dat de satelliet rechtdoor wil vliegen, maar tegelijkertijd door de zwaartekracht naar beneden valt naar de aarde; die twee bewegingen samen zorgen ervoor dat de satelliet een baan om de aarde maakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100