Waarom wordt september als herfstmaand beschouwd en niet als zomermaand?

In september is het in de regel warm, zelfs vaak ook nog begin oktober.

Weet jij het antwoord?

/2500

De herfst begint officieel op 21 september. Dit heeft te maken met de stand van de zon. Op die datum staat de zon namelijk weer op de evenaar, terwijl hij in de zomer een 'reis' van de evenaar naar de zogenaamde kreefskeerkring op het noordelijk halfrond, meer informatie hierover in eerste bron. Aan het einde van de zomer is de zon weer 'teruggereist' naar de evenaar, en dat betekent dus minder directe zonneschijn in het noorden, omdat Nederland op het noordelijk halfrond ligt. Meteorologisch(weerkundig) wordt het begin van de maand al als het begin van de herfst gezien, omdat de zon dan dus al redelijk richting de herfstperiode gaat. De gemiddelde temperatuur begint te dalen in september, dan begint dus de overgangsfase naar de winter: de herfst.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kreeftskeerkring
http://www.klimaatinfo.nl/nederland/

De meteorologische herfst begint eerder, op 1 september op het noordelijk halfrond en op 1 maart op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 december respectievelijk 1 juni. In gematigde klimaatzones verliezen de meeste loofbomen en ook andere planten hun bladeren. In de herfst wordt het flink kouder dan in de zomer, hoewel er periodes met warmte kunnen optreden, de zogenaamde nazomer. En het zijn juist die bekende nazomertjes die in september nog voor mooi weer zorgen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Herfst

September heeft als bijnaam 'herfstmaand' gewoon omdat het in deze maand herfst wordt. Zo heet maart ook wel 'lentemaand', juni ook wel zomermaand en december ook wel wintermaand (zie bron). September wordt niet qua weer als 'herfstachtig' beschouwd. Je kunt nog hele mooie nazomerdagen hebben en echt herfstweer (veel regen en wind) zul je niet vaak tegenkomen. Toegevoegd na 4 minuten: Meteorologisch is het inderdaad herfst vanaf 1 september maar dat heeft niets met de stand van de zon te maken maar gewoon omdat meteorologen het lastig rekenen vinden met de astronomische herfst die soms op 22, 23 of 24 september valt. Omdat alle astronomische seizoenen op verschillende dagen beginnen hebben meteorologen afgesproken dat herfst begint op 1 sept, de winter op 1 dec, de lente op 1 maart en de zomer op 1 juni. http://www.knmi.nl/cms/content/19940/herfst Toegevoegd na 12 uur: Herstel: "die soms op 22, 23 of 24 september BEGINT".

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Herfst
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Nederlan...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100