Wat is de koudste temperatuur dat iets kan zijn? Stel dat er geen zonnen bestonden, hoe kou zou het dan zijn?

Toegevoegd na 29 seconden:
*koud

Weet jij het antwoord?

/2500

Het absolute nulpunt is 0° Kelvin, dat komt ongeveer overeen met -273,15°C. Atomen gaan langzamer trillen naarmate de temperatuur lager wordt. Bij het absolute nulpunt staan volgens de klassieke mechanica de atomen geheel stil. Kouder gaat je niet lukken

Het absolute nulpunt is de temperatuur van 0 kelvin. Deze temperatuur staat gelijk aan -273,15°C[1] en -459,67°F

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Absoluut_nulpunt

De koudste temperatuur op aarde is gemeten bij: -89,2 grC. De koudste temperatuur gemaakt in een lab: -273,149 grC. http://en.wikipedia.org/wiki/Lowest_temperature_recorded_on_Earth Het bepalen van de koudste temperatuur als er geen zonnen zouden zijn, kan niet, want dan bestonden we niet en doet het er weinig toe.

Het is wel degelijk mogelijk iets te zeggen over hou koud het zou zijn als er geen zonnen en sterren zouden zijn. Er bestaat namelijk kosmische achtergrondstraling, die afkomstig is van de oerknal. Die straling was toen zeer heet, maar is in de 13,7 miljard jaar dat het heelal bestaat afgekoeld. De huidige temperatuur is 2,72 K, ofwel -270,43°C. Alle voorwerpen die zelf geen warmte produceren zouden dan die temperatuur hebben. Verder: misschien bestaan er planeten die niet bij een zon horen, maar los in de ruimte staan. Die planeten zouden dan een temperatuur hebben die bepaald wordt door de geproduceerde radioactiviteit in hun inwendige. Voor de Aarde zou dat neerkomen op ongeveer 45 K of -228°C.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100