waarom worden aardappelplanten dood gespoten voordat men de aardappels oogst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voordat de knollen gerooid worden, wordt het gewas loofgeklapt en/of doodgespoten. Door deze loofdoding vormen de knollen een steviger schil, waardoor ze bij het rooien minder beschadigd worden. De knollen worden met een rooimachine uit de grond gehaald. Afhankelijk van het ras wordt er vroeg, middelvroeg of laat geoogst.

Het loofdoden van aardappelen is van belang om de volgende redenen: • de kwaliteit van het geoogste product. Door het loof te doden stopt de groei en verkurkt de schil waardoor de knol steviger wordt en minder gemakkelijk ontvelt en beschadigt. Ontvelling leidt tot een versnelde uitdroging van de knol waardoor deze slap wordt. Slappe knollen beschadigen gemakkelijker. Beschadigingen zijn bovendien invalspoorten voor ziekten. Ook neemt de waarde van het product af door een minder gewenst uiterlijk. om machinaal te kunnen rooien. Naast het verlagen van de kans op ontvelling zorgt de loofdoding voor het verminderen van de hoeveelheid bovengrondse massa. Dit vergemakkelijkt het machinaal rooien. Een derde punt hierbij is het loslaten van de knollen van de stolonen. Als het gewas afsterft breken de verbindingen tussen stengel en knol af. Hierdoor komen de knollen los in de grond te liggen. Als de stolonen nog intact zijn dan kunnen door schudden tijdens het rooien de stoloonverbindingen verbreken, maar extra schudden en ook het wegtrekken van de stengels via de loofrollen, leidt tot extra beschadiging van de knollen. • Bij pootaardappelen is de belangrijkste reden voor een vroege loofvernietiging het voorkomen van besmetting met virusziekten

Bronnen:
http://edepot.wur.nl/116428

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100