Waarom groeien gewassen aan de randen van de akker trager?

Het valt me altijd op dat aan de rand van een akker, het gewas kleiner blijft. Wie heeft daar een verklaring voor?
Ik kan zelf wel wat verzinnen (de mestkar komt niet tot aan het randje, die plantjes aan de zijkanten vangen het meeste zon, ze staan dichter bij de overdaad aan fosfaten van de sloot), maar het blijft bij raden. Wie kan me vertellen hoe het werkelijk zit?
In de bijlage nog een foto die ik net gemaakt heb van de hoek van een akker, maar ik denk dat het verhaal an sich al duidelijk is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Door de bibliotheek is informatie ingewonnen bij een onderzoeksinstituut voor Akkerbouw. Helaas was de specialist voor Maïs met vakantie, maar zij konden vertellen dat zij proefvelden met maïs hebben staan waarbij de maïs en de zijkanten en in het midden even hoog staan. Zij gaven aan dat wanneer aan de kanten het maïs lager is dat dit mogelijk komt omdat daar de grondstructuur door intensiever berijden meer is verstoord dan in het midden, waardoor het gewas aan de zijkanten minder goed groeit. Dit komt overeen met het antwoord van Willem Wever op deze vraag: Het is niet altijd zo dat maisplanten hoger en groener zijn in het midden van het veld, maar het komt wel regelmatig voor. Het heeft met een paar dingen te maken: Ten eerste is de grond heel erg belangrijk. Wanneer de grond goed bemest is, kan de maisplant beter groeien. Vaak komt de bemesting beter terecht in het midden van het veld dan aan de zijkanten van het veld. Vandaar het verschil. Vooral ook omdat er vaak slootjes aan de randen van een maisveld liggen. Een mestwagen kan niet te dicht langs de slootkant rijden en daarom is de grond minder vruchtbaar aan de randen. Een andere oorzaak is dat de grond aan de rand te nat is. Dit is het geval wanneer er een slootje langs het maisveld ligt. Een maisplant is namelijk een tropische plant en de grond mag niet te nat zijn, want dan 'verdrinkt' de maisplant. Ten slotte kan het licht ook een rol spelen. wanneer er hoge bomen aan de rand van het maisveld staan, houden de bomen het licht tegen. En juist het licht heeft de maisplant nodig om groot en groen te worden!

Bronnen:
http://cdn.rijnmond.nl/programmas/vraag-he...

Vaak is het, net als op de foto, tegen een bosrand of onder een bomenrij. Onder de bomen komt minder licht op het gewas waardoor het minder goed groeit. Ook komt het veel voor dat de uiteinden van een veld minder bemest en beregend wordt, wat de groei stagneert.

Je hebt inderdaad het probleem dat daar minder goed bemest kan worden, soms dat daar meer schaduw is en soms dat daar minder goed beregend kan worden maar er is nog een reden voor sommige andere teeltvormen: De zware landbouwmachines draaien aan de kopse kant van de akker en daardoor wordt de lucht uit de aarde gedrukt en verandert de structuur van de grond. Het gevolg is dat er water op dat stuk blijft staan en dat is de reden dat mais aan de kopse kanten slecht groeit (mais houdt niet van natte voeten). Aan de lange zijden van de akker gebeurt iets anders: de mais hoeft niet te beconcurreren op zonlicht met zijn buren dus de maisplanten hoeven niet zo hoog te worden om zonlicht te krijgen. De energie gaat in iets anders: grotere kolven!

Bronnen:
http://vroegevogels.vara.nl/Categorieen.10...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100