Waarom wordt er geen kaas gemaakt van varkensmelk ?

Schapenkaas, geitenkaas, kaas van koeienmelk maar niet van varkensmelk ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Simpelweg omdat de biggen alle melk van hun moeder opdrinken.

eeen varken geeft ongeveer 1/4 melk van wat een koe geeft. Daarbij komt dat als een koe melk geeft, deze zwanger kan worden. Een varken niet. Dit alles bij elkaar zou dus erg dure melk worden. ( uieindelijk erg dure kaas) Maar er zitten bestanddelen ( zuren) in de melk van de geit, koe, schaap etc.) die het mogelijk maakt om er kaas van te maken. En bij het varken ontbreekt het. Zoals je mss weet, staan varkens heel dichtbij ons als mens. organen maar ook het percentage vet in de melk is gelijk. Dus eigenlijk is het een economisch probleem. En daarnaast een smaak probleem. Ook moedermelk kaas zou niet lekker zijn voor ons denk ik.. ( voor mij in elk geval een no go ;))

Varkensmelk lijkt veel op koeienmelk met 8,5% vet. Ook de andere componenten zoals lactose en water komen in dezelfde percentages voor. Dat is dus niet het probleem. Het eerste probleem is dat varkens er zo weinig van produceren om het economisch interessant te maken: een vijfde van een een melkkoe per dag. Maar er is een heel ander probleem: je moet de melk uit het varken zien te halen. Varkens hebben meestal veertien spenen (koeien vier) Bij koeien wordt het melk geven gestimuleerd door een hormoon (oxytocine) waarna de koe 10 minuten gemolken kan worden. Bij een varken is dat 15 seconden. Er is geen techniek om 14 spenen in 15 seconden te melken. Dus laten we de melk er maar inzitten. Dat betekent ook geen kaas. Toegevoegd na 1 uur: Ik wil daar nog aan toevoegen: helaas varkenskaas!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100