Kan het wettelijk strafbaar zijn als je iemand niet verbied om te rijden met alcohol op?

nav:

http://www.goeievraag.nl/vraag/gasten-gisterenavond-minder-wijn-inschenken.86140#&from=email&source=comment_new

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als het gaat om iemand met een geldig rijbewijs is het voldoende dat je die iemand aanraadt niet te rijden. Verbieden kan niet. Helemaal niets doen kan onder sommige omstandigheden strafbaar zijn. Mocht iemand stomdronken zijn dan zou ik 112 bellen uit veiligheidsoverweging. Maar dat is heel persoonlijk natuurlijk.

In principe niet, maar dit kan anders worden. Indien er bijvoorbeeld een dodelijk ongeluk is veroorzaakt ten gevolge van het rijden onder invloed en je kon de dader er makkelijk van weerhouden om te gaan rijden is het niet ondenkbaar dat je in bepaalde situaties strafrechtelijk vervolgt zal kunnen worden wegens nalatigheid.

Het zou kunnen dat het wettelijk strafbaar wordt maar dat is het nu nog niet. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid hierin. Toch vind ik wel dat wanneer je ziet dat iemand te diep in het glaasje heeft gekeken en wil gaan rijden, jij wel de verantwoordelijkheid hebt om er iets van te zeggen, of als het ernstig is in te grijpen. Het gaat tenslotte ook om de veiligheid van medeweggebruikers.

Aangezien je normaal gesproken NIET verantwoordelijk bent voor anderen heb je formeel geen recht iemand iets te verbieden. Zeker als die ander dronken weigert te luisteren heb je geen kans om legaal hem het rijden te beletten. Geweld gebruiken is per slot niet toegestaan. Dit kan anders worden in die gevallen waar de dronken persoon onder toezicht staat van je. (minderjarige kinderen op een brommer bv) en je bent in de gelegenheid in te grijpen. 1 actie kun je echter altijd ondernemen....112 bellen en zeggen waar die dronken persoon rijdt en heen gaat. Hooguit nalatigheid kan je dus verweten worden als je ook dat laatste niet hebt gedaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100