Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik een civielrechtelijke procedure aanspannen tegen bouwplannen van de universiteit die mijn buur is?

Universiteit Leiden plant nieuwe campus op het Doelenterrein t.o. een woonblok van 58 woningen. Als het klaar is zal de logistiek weer veel overlast geven, daar deze vlak voor de huizen geschiedt. Iets wat écht anders geregeld kan worden

een jaar geleden
in: Wetgeving
1.2K
tinus1969
een jaar geleden
Is er al een bouwvergunning?
tinus1969
een jaar geleden
En google eens op planschade, ik vond zo 5 sites bv http://www.ikhebplanschade.nl/_waardeverminderingwoning.html

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

In eerste instantie is daar een bestuursrechtelijke weg voor. Bij de beslissing op de aanvraag voor schadevergoeding kijkt het college van B&W dus naar de voorzienbaarheid van de schade. Voorzienbaarheid van de schade betekent dat de aanvrager had kunnen weten dat de schade zou ontstaan ten tijde van de koop van het huis of de grond. Daarbij is het van belang dat de plannen door openbare bekendmaking voor de aanvrager bekend konden worden. Het is dus niet vereist dat de aanvrager van de plannen wist, maar dat de aanvrager er vanaf kon weten.

Ten tweede moet de aanvrager alle mogelijkheden tot het voorkomen of beperken van de schade gebruikt hebben. Denk bijvoorbeeld aan bezwaar maken tegen een verleende vergunning. Daarnaast mag de aanvrager geen schadevergoeding van welke soort dan ook hebben ontvangen.

Termijn indienen aanvraag
Op grond van artikel 6.1 lid 4 en lid 5 Wet ruimtelijke ordening moet een aanvraag tot de schadevergoeding binnen vijf jaar worden ingediend. De termijn begint te lopen vanaf het moment dat de oorzaak van de schade onherroepelijk is geworden. Dit betekent dat de schadeveroorzakende activiteit voltooid is.

Als u door een onrechtmatig besluit van de overheidsorganisatie schade heeft, vraagt u eerst om een schadevergoeding bij de overheidsorganisatie zelf. Als de overheidsorganisatie dit afwijst, kunt u de rechter verzoeken een schadevergoeding toe te kennen.

Ook als de bestuursrechtelijke weg niet voldoende is kan eventueel een civielrechtelijke procedure volgen. Als er geen regeling ten behoeve van het langdurig gebruik wordt getroffen, betekent wegbestemmen volgens de rechtbank dat de eiser binnen tien jaar uit zijn woning moet en dat de opstallen worden gesloopt. De woning wordt daarmee zo goed als onverkoopbaar. De schade die daardoor geleden wordt moet door de gemeente naar civielrechtelijke normen worden vergoed.
(Lees meer...)
erotisi
een jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding