Sociale norm.*
Veel wetgeving ontstaat uit sociale norm. In Europa (het Westen) is het al eeuwen de norm dat we geslachtsdelen (en vaak ook vrouwelijke borsten) bedekken, en dat we ons gezicht enkel op specifieke momenten bedekken.
In andere landen/regio's kan dat anders zijn. Denk aan bepaalde Afrikaanse landen waarin het bij veel stammen gewoon is dat de vrouwelijke borsten niet bedekt zijn, of Indianen die volledig naaklopen. Aan de andere kant kan b.v. door religie de norm zo zijn afgesteld dat vrouwen hun gezicht bedekken, zoals je in een aantal islamitische landen ziet.
Als je dan (bijvoorbeeld door migratie) een botsing krijgt van deze normen, kan het dus gebeuren dat hier onvrede/discussie over ontstaat. Zo willen Europese vrouwen soms topless zonnen, wat absoluut verboden is sommige landen. Is het niet ongewoon in Scandinavische landen dat mannen en vrouwen in dezelfde kleedkamer omkleden, en vinden van oorsprong christelijke westerlingen het weer niks dat sommige islamitische vrouwen hun gezicht bedekken.
In essentie er dus eigenlijk geen verschil, maar is dat verschil cultureel aangeleerd.