De aanhef is de tekst onder artikel 73 (in dit voorbeeld), nog voordat de opsomming van a, b, c etc begint. In dit geval dus inderdaad alleen de tekst "Bij rijstrooklichten betekent:"
De aanhef is (vaak) nodig om de rest van de tekst te kunnen begrijpen. Soms zijn regels zelfs zo onhandig ambtelijk geformuleerd dat het sub-artikel zonder aanhef iets anders zou kunnen betekenen dan met aanhef.
Voor artikel 73a en 73c heb je dus geen ontheffing. In dit artikel zou dat ook raar zijn omdat het geen verboden zijn. 73a omschrijft wat wel is toegestaan en 73c beschrijft de waarschuwingspijl, beide gelden natuurlijk ook gewoon voor chauffeurs met ontheffing voor de geboden.
..
Je hebt niet een ontheffing voor (o.a.) de aanhef, maar je hebt een ontheffing voor de artikelen 73b, d, en e in combinatie met de aanhef.
73b. Rood kruis: de rijstrook mag niet worden gebruikt.
Jij hebt ontheffing om die rijstrook toch te gebruiken, maar alleen "bij rijstrooklichten" en dus niet op andere plaatsen, zoals een rijbaan op de snelweg met rood kruis bijvoorbeeld.
De aanhef kun je dus niet lezen als losse regel, maar altijd in combinatie met één of meer van de volgende sub-artikelen. Daarom heet het ook aanhef en niet artikel 73-a of 73-0 ofzo.
Toegevoegd op 04 May 2022 10:07: tekst
- Bronnen:
-
https://verkeersregels.vvn.nl/rvv/hoofdstu...