Kan een bedrijfsarts een medewerker dwingen een huisarts te nemen?

Er bestaat geen verplichting tot het hebben van een huisarts in Nederland ter info.
Indien een medewerker gedwongen kan worden op grond van welke wetgeving kan dit dan? Hetzij gezondheidsrecht hetzij arbeidsrecht.
Ik vraag dit ook met het oog op onderstaande regels:
Vrijheid van keuze van de behandelend arts en behandelingsmethode
Het zelfbeschikkingsrecht van een medewerker brengt met zich mee dat hij zelf bepaalt welke arts hem gaat behandelen. Hij is evenmin verplicht om zich tot een arts te wenden die hem eerder kan behandelen, in vergelijking met een andere arts met een lange wachtlijst. Dat kan zich voordoen als een werkgever heeft laten onderzoeken bij welk ziekenhuis de wachtlijsten het kortste zijn. Het is ook mogelijk dat de werkgever de medewerker een behandeling bij een commerciële bedrijvenpoli aanbiedt, waarvan de werkgever de kosten draagt. Deze vormen van loon (in natura) zullen doorgaans fiscaal onbelast verstrekt kunnen worden. Een medewerker is wel verplicht om zich te laten behandelen wanneer het niet behandelen het herstel in de weg staat of onredelijk lang zal vertragen. Voorgaande betekent dat de medewerker zich niet altijd tot een arts hoeft te wenden, bijvoorbeeld niet ingeval er sprake is van een griepje.

Het staat de medewerker vrij om te kiezen voor de behandelmethode die hij het beste vindt. Leidt een andere methode sneller tot resultaat, dan hoeft de medewerker hiervoor niet te kiezen, tenzij dit een zeer onredelijke vertraging oplevert.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, een bedrijfsarts kan een medewerker niet dwingen een huisarts te nemen. Toch wordt aangeraden wel een huisarts te nemen vanwege een aantal nadelen van het niet hebben van een huisarts. Nadelen van het niet hebben van een huisarts: 1. Je zult altijd veel contant geld op zak moeten hebben om in geval van nood de huisartsenpost te kunnen betalen: een huisartsenpost kan verlangen dat contant wordt afgerekend. 2. Alleen bij spoed word je gewoon geholpen door een huisarts of huisartsenpost. Is er niet sprake van spoed dan heb je evenveel rechten als een toerist. Dan kan medische hulp worden geweigerd - totdat je je inschrijft bij een huisarts. 3. Er bestaat geen medisch dossier. Bij bijvoorbeeld een ongeval (al dan niet ernstig, zoals je bent bewusteloos of in coma) is medisch over jou niets bekend. De juiste medische hulp wordt mogelijk niet gegeven (= kan niet worden gegeven). Of mogelijk wordt verkeerde medische hulp gegeven. https://www.independer.nl/huisarts/info/huisarts.aspx

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100