Wie is de eigenaar van het geld dat een klein kindje verdient met werk?

Bijvoorbeeld in series, of films. Waarin soms peuters meespelen of zoals "Kevin" uit Home Alone.

Ik had daar laatst een discussie over met iemand. Die zei: "Als mijn zoontje zoveel geld zou verdienen en hij is 6 dan heeft hij er geen flauw benul van. Dan kan ik best wat uitgeven." Onder "wat uitgeven" werd verstaan: Groot huis, nieuwe auto, vakantie...

Ik zeg dat je dit niet kan maken: "Hij heeft voor dat geld gewerkt, benul of geen benul. Dan bewaar je het maar tot het kind meerderjarig is."

Maar dat is zijn mening v/s mijn mening.
Wat is juridisch toegestaan.
.
Het gaat mij om Nederland. Ik noemde "Kevin" omdat hij samen met de "Olsen twins" de eerste was die in mij op kwam.

Toegevoegd op 22 maart 2021 17:57: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kind is de eigenaar. Een minderjarige die de leeftijd van 16 nog niet heeft bereikt, mag enkel een arbeidsovereenkomst aangaan met toestemming van zijn wettelijk vertegenwoordiger (beide ouders of één van beide ouders indien de ander geen bezwaar laat blijken of voogd). Dus dat kind heeft dan zelf arbeid verricht en is juridisch gezien zijn inkomen en dus van hem. De ouders hebben wel het bewind er over. Of je nu 17 bent of 17 dagen maakt dus niets uit voor de eigendom van het geld. Normaal gesproken kan een ieder die bestaat het eigendom van iets verkrijgen. Handelingsbekwaam of onbekwaam maakt daarbij niet uit.

Bronnen:
http://www.arbeidsrechtchecker.nl/werkneme...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100