Hoeveel minder dan 16 jaar mag iemand seks hebben als er wel sprake is van een huwelijk?

in Artikel 247 staat: 'met iemand beneden de leeftijd van zestien jaren buiten echt'. Daaruit meen ik op te maken dat seks met iemand beneden de 16 jaar wel mag als men getrouwd is. Maar tegelijkertijd is het niet toegestaan een huwelijk aan te gaan vóór men de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Ik begrijp niet hoe men die twee kan verenigen.

Artikel 144: Niemand mag een huwelijk aangaan voor hij de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt.
Artikel 247: Hij die met iemand van wie hij weet dat hij in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijk onmacht verkeert, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens lijdt dat hij niet of onvolkomen in staat is zijn wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden of met iemand beneden de leeftijd van zestien jaren buiten echt ontuchtige handelingen pleegt of laatstgemelde tot het plegen of dulden van zodanige handelingen buiten echt met een derde verleidt, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vierde categorie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Niks minder dan 16 jaar. Door de veranderde wetgeving die stelt dat je inderdaad normaliter niet onder de 18 mag trouwen is het deel "buiten echt" in dat artikel irrelevant geworden. Men is dan ook al een tijdje aan het kijken of deze en andere artikelen aangepast kunnen worden, zodat ze meer aansluiten op de huidige wetten en tijdsgeest. Er was dus een tijd dat je in Nederland wel voor je 16de kon trouwen en de wet wel relevant was. === Vandaag de dag geldt dus een verbod op kinderhuwelijken. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huwelijksdwang/huwelijksdwang-voorkomen Verbod kinderhuwelijk onder 18 jaar Beide partners moeten minimaal 18 jaar zijn om in Nederland te kunnen trouwen. Is een huwelijk in het buitenland gesloten tussen minderjarige partners (kinderhuwelijk)? Dan wordt het huwelijk in Nederland pas erkend als beide partners minimaal 18 jaar zijn. In 2012 controleerde men in een rechtszaak tussen minderjarigen inderdaad of de twee niet getrouwd waren: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBBRE:2012:BY4968 De rechtbank acht ten slotte bewezen dat de seksuele handelingen met [slachtoffer 1] buiten echt zijn gepleegd. Weliswaar kunnen kinderen beneden de zestien jaar in theorie al met dispensatie trouwen, maar daarvan is tijdens het onderzoek ter zitting niet gebleken. === Ook in het buitenland gesloten kindhuwelijken worden al een paar jaar niet meer in Nederland erkend, dus ook dan kan niet de situatie ontstaan dat iemand gehuwd is voor Nederlands recht en onder de 16 jaar oud is. https://www.nu.nl/politiek/4149756/kindhuwelijken-5-december-niet-meer-erkend-in-nederland.html === Voor de wetswijzigingen die kindhuwelijken verboden en kindhuwelijken uit het buitenland niet erkende was het antwoord: 4 JAAR (16-4=12 jaar) (Bron onderaan): Seks met minderjarigen Op grond van artikel 245 Sr mag een volwassene seks hebben met een kind vanaf twaalf jaar als zij getrouwd zijn. Als zij niet getrouwd zijn is het verboden en strafbaar met een gevangenisstraf van acht jaren. Net als het tot 1991 onmogelijk was om je huwelijkspartner te verkrachten (voor 1991 gold dat partners binnen het huwelijk bepaalde echtelijke verplichtingen hadden) lijkt dit ook een vergeten wetsartikel. Dit wetsartikel heeft tot gevolg dat bij erkenning van een huwelijk met een kind onder de zestien, daarmee ook de seks met dit kind gelegaliseerd is

Toegevoegd op 12 januari 2020 12:16: bron, tekst
Bronnen:
https://www.mensenhandelweb.nl/system/file...

Tegenwoordig dus niet meer onder de 18 jaar. Huwelijken die onder dwang zijn afgesloten en waarbij een van de partners nog niet de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, worden vanaf 5 december niet meer erkend in Nederland. Dan treedt de nieuwe wet in werking, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag. De Tweede Kamer stemde in maart 2014 unaniem in met het wetsvoorstel tegen huwelijksdwang. De wet zou pas in november behandeld worden door de Eerste Kamer en kon pas op zijn vroegst begin 2016 van kracht worden. Dat betekent ook, dat de tekst van artikel 247 zal moeten worden aangepast.

Bronnen:
https://www.nu.nl/politiek/4149756/kindhuw...

Dat hangt af van het huwelijksrecht van het land waar het huwelijk is gesloten. De huidige tekst van artikel 247 is vooral relevant voor mensen die niet in Nederland zijn getrouwd. In verschillende landen is het toegestaan om te trouwen als je jonger bent dan 16 (hoewel er dan vaak toestemming nodig is van ouders en/of rechtbank). Het lijstje landen waar je onder de 16 kunt trouwen is heel verrassend; de meeste staten van de VS staan het toe. Verder mag het in oa. Estland, Iran, en Suriname.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Marriageable...
https://en.wikipedia.org/wiki/Child_marria...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100