Waarom moet de gehele ruit ijsvrij zijn om geen boete te krijgen?

Stukje vanuit RTL nieuws:
Op veel plekken moesten mensen vanochtend weer autoruiten krabben. De politie waarschuwt dat je geen ijs en condens op je ruiten mag hebben. De hele ruit moet ijsvrij zijn. "En niet een klein stukje."
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4945086/380-euro-boete-winter-auto-voorruit-ijsvrij

Op veel plekken wordt zelfs gesproken over 100% ijsvrij (en condensvrij). Hier staan hoge boetes op.
Nu snap ik heel goed dat als je niet voldoende zicht hebt, dat het gevaarlijk is. Zeker als mensen 10 cm2 vrij krabben om naar buiten te kijken. Maar ik heb ook al gehoord dat er boetes uitgedeeld worden als de hoekjes niet ijsvrij zijn. En dat snap ik niet. Als het regent, zorgen de wissers ook niet voor een 100% vrij zicht. Zeker als het hard regent. Waarom is het bij ijs dan wel de gehele voorruit en bij regen niet, terwijl de effecten (en het gevaar, want regen komt een stuk meer voor) minstens gelijk zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Politie: Het heeft gewoon te maken met verkeersveiligheid, je wilt niet dat net een fietser in dat hoekje zit dat je niet ziet. Uiteindelijk mag de agent die de boete uitschrijft beoordelen of je genoeg zicht hebt. Het blijft voor een deel arbitrair, net als bij gevaarlijk rijgedrag. Om nooit in de discussie te komen, en niet te spelen met levens, moet je er gewoon voor zorgen dat je ruit schoon is. . Er bestaan geen officiële richtlijnen waaraan de 'ijsvrije autoruit' moet voldoen. In de verkeerswet wordt enkel gesproken over: ‘de bestuurder niet voldoende zicht door de voorruit en/of de voorste zijruiten naar voren en opzij heeft’. Ik heb even gekeken wat de regels in bijvoorbeeld Engeland zijn: ook hier moeten de ruiten volledig ijsvrij zijn als je geen bekeuring wilt krijgen. Daar staat in de wet echter ook enkel dat je goed zicht moet hebben als je rijdt. Omdat het niet mogelijk is om 100% zicht te krijgen als het regent, kan hiervoor ondanks de onveiligheid geen verplichting gelden. Maar dat wil dus niet zeggen dat het voor ijs en sneeuw dan ook niet nodig is.

Toegevoegd op 10 december 2019 09:30: tekst
Bronnen:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/...
https://www.independent.co.uk/life-style/h...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100