Kun je een taakstraf krijgen als je al een fulltime baan hebt?

Stel je gaat per ongeluk een keer over de schreef en doet iets strafbaars. En je krijgt een taakstraf. Gebeurt dit ook als je al een fulltime baan hebt? En zo ja, hoe regel je dat dan? Voer je die taakstraf dan in de weekenden of avonden uit? Of moet je hiervoor vakantie opnemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja ook dan kan je een taakstraf of zelfs gevangenisstraf krijgen. Vrije dagen opnemen of vakantie is dan je enige oplossing. Zou wel handig zijn om te zeggen ja maar ik werk dus ik kan geen straf krijgen. Maar zo werkt het niet.

Ja, dat kan zeker! In de praktijk kan er wel rekening gehouden worden met het feit dat je een fulltime baan hebt. Met het uitvoeren van de taakstraf is er immers al gerechtigheid: ook nog je baan verliezen vanwege de taakstraf is een onnodige extra straf. De reclassering zou bijvoorbeeld met je kunnen afspreken dat je de taakstraf op zaterdagen uitvoert: een straf van 40 uur kan dan bijvoorbeeld op vijf zaterdagen worden uitgevoerd. Met de reclassering (en eventueel je werkgever) moeten er dus afspraken worden gemaakt over het uitvoeren van de taakstraf in de praktijk. Een probleem hierbij is dat taakstraffen vaak worden uitgevoerd bij publieke organisaties, zoals bijvoorbeeld gemeenten. Vaak wordt daar niet op zaterdag gewerkt. Als de reclassering geen geschikte werkplek voor de veroordeelde kan vinden, zal deze alsnog op gewone werkdagen (maandag t/m vrijdag) zijn staf moeten uitvoeren. Daarvoor zal hij of zij dan dus wel vrij moeten nemen, in overleg met zijn werkgever. Dit geregel kan werken als een extra waarschuwing voor de veroordeelde: zorg ervoor dat je je in de toekomst houdt aan de regels, zodat je geen straf(fen) meer krijgt.

Toegevoegd op 08 december 2019 15:27: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100