Is het bij wet toegestaan om papier & munt geld kapot te maken?

Sommige ‘rijke’ rappers en andere ‘rijke’ mensen doen wel eens stoer om €500 door te scheuren. Is dit eigelijk wel toegestaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Stikt genomen niet, althans in Nederland want de staat is en blijft eigenaar van de bankbiljetten, maar straf zul je er niet snel voor krijgen.......

In Amerika en nog een paar landen is het officieel verboden. Maar in Nederland mag je zelf weten wat je doet met jouw bankbiljetten. Als je maar wel weet dat ze daarmee hun waarde verliezen, want opzettelijk beschadigde bankbiljetten worden niet vergoed door De Nederlandsche Bank. . . . Zie ook bij https://www.dnb.nl/betalingsverkeer/dnb-en-eurobankbiljetten/beschadigde-biljetten/index.jsp: U krijgt geen vergoeding als het biljet moedwillig is beschadigd.

Toegevoegd op 24 februari 2019 18:05: tekst
Bronnen:
https://vicemoney.nl/2017/06/22/wat-mag-je...

Lil' Kleine heeft dit inderdaad ook gedaan. Hij verscheurde openlijk een biljet van €500 in kleine snippers. H L Schipholt van DNB heeft hierop gereageerd met de woorden dat je in beginsel met je biljetten mag doen wat je wil. Er is geen verbod op verminken en beschadigen. Maar als je dit expres wél doet, heb je geen recht op vergoeding. Dat klinkt redelijk, maar is in de praktijk natuurlijk simpel te omzeilen. Stel dat Lil’ Kleine spijt zou krijgen. Dan is dat filmpje niet zo handig, maar hij hoeft de verscheurde biljetten alleen aan een vriend te geven zodat die de waarde in zijn plaats kan claimen. Lijkt me duidelijk dus.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100