Website kwijt, wie is verantwoordelijk?

Mijn webprovider is gestopt met hosten en is vergeten een backup te maken waardoor mijn gehele website waarschijnlijk kwijt is. Wie is in dit geval verantwoordelijk te stellen? Ik begreep overigens dat er een derde partij betrokken was in het veiligstellen van de backups.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je hebt een contract met je provider. Als hij dat bedrijfsmatig doet, en jij bent geen bedrijf, dan is het consumentenrecht van toepassing. Maarkijk eersteens goed qwat je gecontracteerd had. Zijn er algemene voorwaarden? Kan zomaar zijn dat daar in staat dat hij nergens voor aansprakelijk is. Daar zit je dan aan vast. Los daarvan kan / moet je wel een brief schrijven, waarin je hem aansprakelijk stelt. En hem gelast de schade binnen een redelijke termijn te herstellen, en/of je anderszins de geleden schade vergoedt. De juridische term is: wanprestatie. Maar nogmaals: afhankelijk van de contractuele bepalingen (waaronder algemene voorwaarden) kan het zijn dat je het afwijzen van je claim maar hebt te slikken.

De hoofdvraag is ook: waarom is de webprovider gestopt met hosten? Een hoster mag natuurlijk niet zomaar een account opheffen of bestanden weggooien. Bij een hostingcontract zegt de hoster toe bestanden te hosten en de klant zegt toe te betalen. Zolang de een zijn prestatie verricht, is de ander verplicht dat ook te doen. Maar wanneer een van de partijen tekort schiet, mag de ander zijn prestaties opschorten zoals dat juridisch heet (art. 6:262 BW). Van een hostingklant mag men verwachten dat hij regelmatig backups maakt van zijn data. Ook als men dit wel eens vergeet is het wel een eigen nalatigheid. Het lijkt me dus moeilijk om een schadeclaim in te dienen wegens kwijtgeraakte data en zelf drie jaar lang geen backups maken van zijn data. Toevallig waren er een paar jaar geleden ook enkele hostingklanten drie jaar werk kwijt: Thttps://blog.iusmentis.com/2012/08/17/mag-mijn-hoster-mijn-site-zomaar-weggooien/

Toegevoegd op 12 februari 2019 13:14: bron
Bronnen:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0005289/200...
https://blog.iusmentis.com/2012/08/17/mag-...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100