Kan iemand uit een west Europees land in Nederland asiel aanvragen?

Ik lees vrijwel dagelijks over 'veiligelanders' (het komt kennelijk zo vaak voor, dat er een woord voor bedacht is) die vanuit veilige landen als Marokko, Albanië en Algerije asiel aanvragen in Nederland. De kranten staan bol van de ellende die deze groep veroorzaakt en het negatieve effect op de mensen die de opvang echt nodig hebben.

Als iedereen maar asiel kan aanvragen en op kosten van de belastingbetaler onderdak en voorzieningen krijgt, staat deze procedure dan bijvoorbeeld ook ter beschikking van bijvoorbeeld een Duitser, een Brit of een Belg? En kan ik als Nederlander gratis onderdak krijgen in Duitsland door daar asiel aan te vragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat mensen uit veilige landen asiel aanvragen in Nederland komt allang voor, maar de laatste jaren steeds vaker. In november 2016 bleek dat veel asielaanvragen uit veilige landen binnenkwamen. Denk aan Marokkanen, Algerijnen, Albaniërs. Dat is iets afgenomen – nu is er een piek van Oost-Europeanen: vooral Georgiërs, soms Armeniërs. Asielaanvragers uit een veilig land, de door justitie genoemde veiligelanders, zijn vrijwel kansloos. Maar wel moet de hele procedure worden doorlopen. Sinds die eerste signalering twee jaar geleden, zijn in Noord-Nederland 205 rechtszaken geweest tegen veiligelanders. Een verdachte gaat na aanhouding meestal gelijk in voorarrest, binnen twee weken moet de zaak voorkomen en wordt de zaak snel afgehandeld, tenminste al de tolk op tijd op komt dagen. Nagegaan wordt of zij dmv een versnelde Dublin-procedure kunnen worden uitgezet. Het Dublin-verdrag bepaalt dat het eerste land waar de asielzoeker aankomt, verantwoordelijk is voor de afhandeling van de asielprocedure. Narigheid is dat de veiligelanders uit bv Marokko en Algerije, wiens regeringen niets met een Dublin-verdrag van doen hebben, niet door hun regeringen zo maar worden teruggenomen. De veiligelanders die asiel aanvragen verminderen absoluut het draagvlak voor hen die met een gegronde reden naar Nederland komen. Gedeeltelijk uit het artikel waaraan het OM te Assen en de strafrechtspecialist Mr. Gerrit Bakke hebben meegewerkt. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/21/eerst-vraagt-de-georgier-asiel-dan-steelt-hij-bier-13123512-a1574419 Moet zijn: Mr. Gerrit Bakker Alle lidstaten, behalve Nederland en Duitsland, maken geen verschil in de opvang tijdens de asielprocedure tussen veiligelanders en asielaanvragers uit andere landen. De meeste asielaanvragers verblijven in AZC’s tijdens hun procedure. In Nederland verblijven veiligelanders zoveel als mogelijk tijdens hun gehele asielprocedure in de Centrale ontvangstlocatie in Ter Apel - mits zij niet als verdachte in voorarrest moeten worden geplaatst. De COL is niet gelijk aan een AZC, maar een bed-bad-broodopvang en geen medische keuring. Hun aanvragen worden wel met voorrang behandeld. In Duitsland verblijven veiligelanders in speciale opvanglocaties waar verschillende overheidsdiensten aanwezig zijn.

Toegevoegd op 12 november 2018 21:03: tekst
Bronnen:
https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100