Zijn ambtenaren beter beschermd dan normale werknemers?

Een ambtenaar is in dienstbetrekking bij de overheid en daarvoor geld dan het ambtenaren recht in plaats van het burgerlijke recht. Maar zijn ambtenaren dan bijv. ook minder makkelijk te ontslaan dan gewone werknemers?
En op welke manier zijn ambtenaren beter beschermd door dat ambtenaren recht in geval van ontslag bijv. is daar ook een vergunning voor nodig etc....?

Toegevoegd op 03 augustus 2018 09:45: omschrijving

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja.... nóg wel ! Bijna 800 duizend ambtenaren raken hun beschermde positie kwijt. Hun rechten en plichten worden gelijk aan die van werknemers in het bedrijfsleven. Dit heeft vooral gevolgen voor het ontslagrecht. De veranderingen zijn het gevolg van een wetsvoorstel dat de Eerste Kamer heeft aangenomen. De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren is een initiatief van D66 en CDA uit 2010. Naast de initiatiefpartijen stemden VVD, PVV en 50plus voor. Opvallend was dat de PvdA tegen stemde, hoewel het voorstel onderdeel is van het regeerakkoord met de VVD. De wet betekent dat ambtenaren een arbeidscontract krijgen in plaats van de eenzijdige aanstelling nu. Het ontslagrecht wordt gelijk aan dat van werknemers. En de 'rechtspositieregelingen' worden cao's. In principe verandert ook het stakingsrecht voor het gros van de ambtenaren. Voor groepen ambtenaren blijft de ambtenarenstatus van kracht om hen te vrijwaren van politiek druk of invloed. Het gaat bijvoorbeeld om defensie, politie en de rechtelijke macht. . Die beschermde status is/was nodig als bescherming tegen politieke willekeur. Je ziet het ook in Amerika waar hele groepen ambtenaren ontslagen worden, puur omdat ze zijn aangenomen onder een regering van een andere politieke kleur dan de nieuwe. Bovendien beloofd vrijwel elke politieke partij tijdens verkiezingen dat het wil bezuinigen door het aantal ambtenaren in te krimpen, om er vervolgens in de praktijk achter te komen dat die ambtenaren ook écht werk deden en dus gewoon nodig zijn.

Toegevoegd op 03 augustus 2018 09:46: bron, tekst
Bronnen:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergro...
https://mens-en-samenleving.infonu.nl/ople...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100