Iemand zuipt coma in je huis, ben ik dan strafbaar?

Stel je geeft een feest met minderjarigen en veel drank op privéterrein en er overkomt iemand iets ergs (zoals coma zuipen, bewusteloos raken etc.) en je moet bijvoorbeeld de ambulance bellen, is diegene die het feest geeft dan strafbaar? Moeten de ouders van die persoon er bij betrokken worden? Krijgt diegene straf of boetes? Alvast bedankt voor jullie reactie!

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij is éénieder verantwoordelijk voor zijn of haar daden, als je 18 of ouder bent wordt je geacht verstandig te kunnen denken en dat overmatig alcoholgebruik niet goed voor je is, dat kun je onmogelijk de eigenaar van die tuin/huis/zuipkeet aanrekenen. Café eigenaren zijn er op getrained door de ervaringen door de jaren niet meer te schenken als dronkenschap vermoed wordt, maar niet iedereen is zo ervaren als een kastelein dit als zodanig te herkennen. Hetzelfde geldt een beetje als je een auto uitleent aan iemand die zich vervolgens met 200+km/u zichzelf platrijdt, daar kun je ook niet voor aansprakelijk worden gesteld. Je moet bij een geval als coma-zuipen natuurlijk wel alles in het werk stellen om hulp te verlenen of dan wel zoeken, want anders kan je nalatigheid worden verweten, want jij bent ook volwassen en weet wat de consequenties zijn als je iemand zo aan zijn of haar lot overlaat.

Als je zelf meerderjarig bent, heb je de verantwoordelijkheid over minderjarigen. Ook die van anderen. Ook als je feestje op eigen terrein is. Minderjarigen zijn nog niet handelsbekwaam, daar heb je mee rekening te houden. Dit "handelsbekwaam" betekent in deze context, dat zij (nog) niet goed kunnen omgaan met alcohol. Daar heb je rekening mee te houden. Daarnaast is bewezen dat drinken van alcohol op minderjarige leeftijd ook schadelijk is, dus je brengt ze ook letsel toe. Als er een minderjarige afgevoerd moet worden, heb je hier ernstig verstek in laten gaan en ben je absoluut strafbaar. Jurisprudentie is bekend, zie ook de bron. "Moeten de ouders van die persoon er bij betrokken worden?" Jazeker! De ouders hebben de verantwoordelijkheid in goed vertrouwen overgedragen op de organisator van het feest en gaan ervanuit dat de minderjarige in goede handen verkeert tijdens het feest. De organisator heeft verantwoording af te leggen aan hun "wettelijke vertegenwoordigers". Moet er een minderjarige afgevoerd worden en wordt dit verzwegen aan de wettelijke vertegenwoordigers, dan ben je ook wat dat betreft strafbaar. Dit is omdat je belangrijke informatie omtrent de gebeurtenissen en gezondheid van de minderjarige achterhoudt. Dit is zelfs dermate belangrijk dat dit in het Burgerlijk Wetboek omschreven staat (zie link). En als je je niet aan de wet houdt... ben je in principe strafbaar. [Edit1] In ieder geval link verwijderd na -compleet terechte opmerking- over Burgerlijk Wetboek. [Edit2] Ook de opmerking over "handelsbekwaam" is terecht. Gebruik ervan is onhandig, ik bedoelde niet bekwaam tot het nemen van juiste beslissingen, juist vanwege de onvolwassenheid. Uiteraard, de ene is "vroegvolwassen" op minderjarige leeftijd, maar de wet stelt hier nu eenmaal een grens. Bedankt voor de correcties!

Toegevoegd op 30 maart 2018 11:40: bron, tekst
Bronnen:
http://richtlijnenjeugdhulp.nl/achtergrond...
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100