Kan je vervolgd worden voor belediging als je je persoonlijke mening geeft?

Laatst weer een vraag over het beledigen van iemand, waarschijnlijk een ambtenaar in functie. Dit mag niet en is in feite strafbaar. Dat is duidelijk.

Maar is het strafbaar om je persoonlijke mening te geven? Er zijn zat mensen die heel geraffineerd iemand totaal voor schut te kunnen zetten zonder agressief te worden of scheldwoorden te gebruiken. Als je dit bijvoorbeeld start met "het is mijn persoonlijke mening dat .....". Valt dit dan onder vrijheids van meningsuiting of belediging?

Is hier jurispudentie over?

Weet jij het antwoord?

/2500

Wij kennen inderdaad de vrijheid van meningsuiting, maar dat is geen absoluut recht. Er bestaan uitzonderingen (begrenzingen) op. Beledigen is één van die uitzonderingen. Het maakt over het algemeen geen verschil of je een beledigende uiting "verstopt" in een mening. Zodra een bepaalde uiting inhoudelijk gekwalificeerd kan worden als een strafbare belediging, dan kun je daarvoor vervolgd en veroordeeld worden. "Ik vind jou een…." of "jij bent een…..", kan beide strafbaar zijn. Het gaat er om of je opzet erop gericht is om iemand te beledigen. En uiteraard of de bewoordingen vallen onder de delictsomschrijving van één van de bepalingen in titel 16 van het Wetboek van Strafrecht.

Bronnen:
http://maxius.nl/wetboek-van-strafrecht/bo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100