Wat kan ik (juridisch?) doen als iemand een boom in een tuin dusdanig heeft "gesnoeid", dat er vrijwel niks meer van over is? Zie uitleg!

Een door mij geërfd, leegstaand en bijna verkocht huis heeft een grote boom, die door de achterburen in mijn afwezigheid is "gesnoeid"... daarover is telefonisch overleg met mij gepleegd en ik heb gezegd, dat wettelijk gezien alleen de overhangende takken in diens tuin weg mogen.
De boom is aan 1 kant nu totaal kaal tot vrijwel op de stam, ze hebben ook de achtertuin betreden (niet in overleg) en 1 enorme half afgezaagde tak hangt dood in de tuin.
De achterpoortdeur was vergrendeld en die is nu kapot.
Kan ik iets ondernemen, behalve contact met ze opnemen? Ik heb geen enkel bewijs, dat ZIJ in de tuin zijn geweest, omdat die tak ook van het achterpad af gezaagd kan zijn geweest. Ze hebben wel in de boom moeten klimmen/met een ladder; vanaf de grond is dit niet mogelijk geweest.

Toegevoegd na 3 dagen:
Bedankt voor alle antwoorden en reacties!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Burgerlijk Wetboek nr. 5 Artikel 44 1 . Indien een nabuur wiens beplantingen over eens anders erf heenhangen, ondanks aanmaning van de eigenaar van dit erf, nalaat het overhangende te verwijderen, kan laatstgenoemde eigenaar eigenmachtig het overhangende wegsnijden en zich toeëigenen. 2. Degene op wiens erf wortels van een ander erf doorschieten, mag deze voor zover ze doorgeschoten zijn weghakken en zich toeëigenen. Ze hadden je eerst (liefst via aangetekende brief) moeten sommeren de overhangende takken zelf te verwijderen. Na een redelijk termijn (meestal 2 weken) kunnen ze het zelf doen en dan moeten ze de takken zelf afvoeren. De boom mag geen schade lijden zodat het ziek wordt of zelfs doodgaat. Ook mag het uiterlijk van de boom niet zo dusdanig geruineerd worden dat het verminkt is. Ik zou dit eerst bespreekbaar maken de mensen die als tuinier hebben gespeeld. Als ze moeilijk doen zou ik aangifte doen bij politie van vernieling en inbraak. Maar dit laatst moet dan wel je laatste redmiddel zijn.

Indien het snoeien in overleg is gebeurd, mogen de buren alle takken die boven hun grond hangen er strafloos af knippen/zagen. Volgens de wet, mogen ze zelfs de afgezaagde takken aan de rechtmatige eigenaar terug geven door ze over het hek te gooien. Staat de boom zelf, dichter bij de erfafscheiding dan 2m , dan zouden ze je kunnen verplichten de boom weg te halen. Wat ze echter niet mogen, de takken er af te zagen tot voorbij hun eigen schutting, dus tot boven jouw grond.Maar met jouw toestemming de overhangende takken weg te mogen zagen, kunnen hun dat dan weer uitleggen totaan de stam. Als zij ontkennen dat ze de achterpoort hebben opengebroken, ja, dan houdt dat ook op. Dus alles bij elkaar, zou ik zeggen, het is nu toch al gebeurd, het bewijs ligt heel erg moeilijk, zoniet onmogelijk, geniet van het mooie weer en als je huis is verkocht, dan maar snel vergeten.

Er is aanvankelijk overleg gepleegd dus ga ik er van uit dat je akkoord gegaan bent met het wegsnoeien van overhangende takken e.d.? Je mag er dus van uit gaan (en dat zal de rechter ook zeker doen) dat het snoeiwerk (of liever:"de vernielingen") zijn aangericht door de buren met wie je overleg gepleegd hebt omdat je met hen al contact hebt gehad over het wegsnoeien van overhangende takken. Zeker als zij de enige zijn die een zgn. "voordeel" zouden hebben bij het vernielen van de boom zullen meewegen in de aanwijzing van de schuldigen. Zij zijn behoorlijk over de schreef gegaan en hebben verschillende wetten overtreden en zijn strafbar bezig geweest. Ten eerste hebben zij ingebroken,want het betreden van andermans terrein (ook al is het de tuin) door een slot te forceren in niet meer of minder dan inbraak! Hiervan zou je gewoon aangifte moeten doen en dan ook gelijk de mogelijke verdachte aangeven. Ten tweede gelijk aangifte doen tegen dezelfde verdachte van vernieling van jouw eigendom. IK zou als ik jou was toch eens in de buurt rondvragen of er iemand is die iets gezien heeft. Ik hoop dat je ze aan kunt/wilt pakken want tegenwoordig is het schering en inslag dat buren denken dat zij recht hebben op alles en anderen niet. Je zou ook nog een flinke schadevergoeding kunnen eisen want ook een boom vertegenwoordigd een financiele waarde. SUCCES!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100