Mag ik als 16-jarige bij een 18+'er intrekken?

Ik wil graag op mijn 16e uit huis. Ik zou dan intrekken bij iemand die 18+ is, dus hoef ik het contract niet te ondertekenen voor het eventuele huis. Mijn vraag is of we niet met jeugdzorg en de politie komen te maken als we dit plan in werking zetten. Ik heb totaal geen goede relatie met mijn ouders, en voel me heel prettig bij de persoon waar ik bij zou willen intrekken. We willen weten of het mag, als ik niet alleen woon en het huis dus niet door mij ondertekent wordt. Graag antwoorden (:

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee je bent minderjarig dus je ouders blijven verantwoordelijk over jou. En als die 18+ veel meer plus is kan ie nog veel meer problemen krijgen

Je bent minderjarig en minderjarigen vallen onder ouderlijk of welk wettig gezag dan ook, hetgeen betekent dat er toestemming van dit gezag nodig is om samen te gaan wonen. Gaat een minderjarige zonder deze toestemming van het ouderlijk of wettig gezag toch het huis uit om ergens anders permanent te gaan (in)wonen dan zullen allerlei instanties zich ermee gaan bemoeien die de minderjarige er absoluut niet bij betrokken wil hebben (jeugdzorg, kinderbescherming om er maar een paar te noemen). Aan wie en hoe gaat de kinderbijslag of kindertoeslag betaald worden, hoe gaan de financiële verplichtingen geregeld worden en wie gaat dat doen? Een minderjarige mag op grond van de wet nog geen huurcontract ondertekenen, mag zelfs het huurcontract niet medeondertekenen. Er kunnen er voor degene die de inwoning verleent belastingproblemen komen, en dat is nog de minst belangrijke obstakel. Als de vragenstelster denkt dat dit alleen een eigen persoonlijke zaak is, dan moet ik haar uit een droom helpen. Degene die toestemming heeft verleend aan de minderjarige om bij hem (haar) in te trekken kan ‘onttrekking aan het wettig gezag’ worden verweten en is strafbaar op grond van art. 279 Wetboek van Strafrecht. http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2017-03-01#BoekTweede_TiteldeelXVIII_Artikel279 Het is trouwens, afgezien van alle voorwaarden waaraan in dit geval een 16-jarige niet kan voldoen, bijzonder onverstandig bij iemand in te trekken zonder medeondertekening van een huurcontract, ongeacht de leeftijd. Men begeeft zich in een zeer kwetsbare positie, dit risico moet men zelfs niet willen op welke leeftijd dan ook. Alleen al op grond van deze overweging zal door de bevoegde instanties geen toestemming worden verleend om als 16-jarig bij een 18+ persoon in te trekken.

Volgens de wet mag je als 16-jarige (minderjarige) bij een 18+'er intrekken. Je ouders blijven wel verantwoordelijk maar kunnen jou en de meerderjarige toestemming geven om bij iemand anders te leven. Zodra er géén problemen ontstaan krijgen je ouders ook géén last met jeugdzorg. Ook zou het toegestaan zijn om bijvoorbeeld bij een oudere broer/zus of ander familielid in te trekken. Er zijn genoeg families waarbij een meerderjarige broer of zus de verantwoordelijkheid draagt van een minderjarig kind. Toegevoegd na 5 minuten: Pleegouders zijn ook volgens de wet toegestaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100