Kan Joran van der Sloot ook in Amerika berecht worden voor de verdwijning van Natalee Holloway? of kan dat alleen in Aruba omdat het daar is gebeurd.

Uit nieuwsgierigheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe kunnen verdachten van strafbare feiten alleen vervolgd worden in de staat waar ze het strafbare feit gepleegd hebben. Ook de straf die ze daarvoor opgelegd krijgen kan in principe alleen in die staat worden uitgezeten. Strafrechtelijke vervolging staat in principe dus los van de nationaliteit van een slachtoffer of van de dader. Nederland levert wel onderdanen uit aan Amerika, maar dat lijkt vooral met drugssmokkel te maken te hebben. Zo vroeg Amerika uitlevering van Kenneth M., omdat hij xtc pillen had opgestuurd. Kenneth M. was zelf nooit in Amerika geweest.

Bronnen:
http://www.uitlevering.nl/uitlevering
https://www.trouw.nl/home/uitleveren-komt-...

Joran van der Sloot wordt niet berecht wegens de verdwijning van Natalee Holloway, noch in de VS noch in welk ander land ook, aangezien hij hiervoor nooit is vervolgd. Een verzoek voor berechting voor afpersing van de moeder van Natalee Holloway is door de VS niet aan Nederland gedaan maar aan het Peruaanse gerechtshof. Het Hooggerechtshof in Peru heeft op 8 maart 2014 bekend gemaakt dat Van der Sloot na het uitzitten van zijn straf aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd waar hij terecht zal staan voor afpersing. De uitspraak van het Peruaanse Hooggerechtshof te Lima is gepubliceerd in het staatsblad La Peruana d.d. 9 maart 2014 Als hij zijn straf van 28 jaar cel in Peru heeft uitgezeten staat, zoals nu de regels gelden, niets een uitlevering van Joran van der Sloot aan de VS nog in de weg. Toegevoegd na 2 uur: Link van Staatsblad La Peruana gevonden, helaas alleen in de Spaanse taal. https://www.mef.gob.pe/contenidos/servicios_web/conectamef/pdf/normas_legales_2012/NL20140309.pdf

Bronnen:
http://elcomercio.pe/lima/der-sloot-sera-e...
http://www.elperulegal.com/2014/03/resoluc...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100