Kan de werknemer verplicht worden de studiekosten te betalen wanneer het contract van rechtswege afloopt en de werknemer niet wil verlengen?

Een kennis van mij heeft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (zes maanden) en is bezig met het behalen van een studie en een rijbewijs om daarna een uitgebreidere functie te krijgen bij ditzelfde bedrijf. De studiekosten en de kosten voor het behalen van het rijbewijs worden betaald door de werkgever. Wel heeft de werkgever blijk gegeven dat hij het fijn vindt als de werkneemster nog enkele jaren bij hem in dienst blijft.

Nu vroeg zij zich af of zij verplicht kan worden deze studiekosten te betalen wanneer zij na het contract van zes maanden bij de huidige werkgever weg wil. Er is slechts een mondelinge afspraak dat de studiekosten betaald worden door de werkgever.

Kortom:
- Kan de werknemer verplicht worden de studiekosten te hoeven betalen indien deze weggaat bij de werkgever terwijl er mondeling is afgesproken dat de werkgever de studiekosten betaalt?
- Is de werknemer verplicht om nog enkele jaren bij het bedrijf in dienst te blijven wanneer de studie is gehaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, maar dat moet wel vooraf overeengekomen zijn. Dat kan via een CAO maar dat hoeft niet. Een werkgever kan tijdens de arbeidsovereenkomst een aparte studieovereenkomst met de werknemer aangaan waaraan de verschillende rechten en plichten staan. Gebruikelijk is een terugbetalingspercentage dat jaarlijks lager wordt en een maximum tijdsduur van 3 jaar. Toegevoegd na 11 minuten: Er is geen wettelijke regeling voor het studiebeding maar er is wel jurisprudentie over. Zo is o.a. een schriftelijke vastlegging van belang, het afnemende percentage en de maximale "geldigheidsduur". Studiebeding of niet: een werknemer kan altijd weg als hij zich houdt aan de wettelijke regels. Maar er is natuurlijk ook nog de regel dat een werknemer zich als een goed werknemer dient te gedragen. Ertussenuit knijpen en weigeren om een cent van de studiekosten terug te betalen omdat een werkgever de studieovereenkomst alleen mondeling is aangegaan waardoor terugvordering juridisch zeer problematisch wordt: dat getuigt niet van goed werknemerschap.

Ja, in verschillende CAO's is deze clausule opgenomen. Meestal gaat het over twee jaar. Binnen 1 jaar ontslag nemen is 75% terugbetalen, na 1 jaar (binnen 2 jaar) nog 50%. Deze getallen kunnen per CAO of bedrijfstak afwijken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100