Gebeurt het nog wel eens als je rijbewijs wordt ingetrokken, dat je nog steeds mag rijden (maar alleen) om bijvoorbeeld op je werk te komen?

Vroeger kwam het wel voor dat als de politie je rijbewijs had ingetrokken, de rechter toestemming gaf om te rijden, maar dan alleen de kortste route van woning naar werk. Of bij extreme afhankelijkheid van het rijbewijs; Bijvoorbeeld de zorg voor een partner die regelmatig naar het ziekenhuis moet, of bij andere vormen van immobiliteit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als uw rijbewijs is ingetrokken mag u niet rijden. Het is nooit anders geweest. Wanneer u toch gaat rijden, riskeert u een gevangenisstraf van twee weken. Een ontzegging van de rijbevoegdheid wordt in de meeste gevallen niet opgelegd, maar dan kan wel. Ook de eerste keer loopt u het risico dat u een gevangenisstraf van twee weken opgelegd krijgt. Een gespecialiseerde advocaat lukt het vaak nog wel om de eerste keer die gevangenisstraf om te laten zetten naar een werkstraf, maar u moet weten dat er door een rechter zwaar aan wordt getild als u na een invordering of inhouding van uw rijbewijs, of een ontzegging van de rijbevoegdheid, toch gaat rijden. Mocht u uw rijbewijs zeer dringend nodig hebben dan doet u er beter aan om tegen de inhouding van uw rijbewijs een bezwaarschrift in te dienen. Met name wanneer het gaat om een eerste overtreding, hebt u een goede kans om via een bezwaarschriftprocedure uw rijbewijs terug te krijgen. Wanneer u uw rijbewijs dringend nodig hebt voor uw werk of andere belangrijke sociale verplichtingen, wil de rechter daar vaak wel rekening mee houden. Toegevoegd na 18 minuten: Wanneer uw rijbewijs is ingevorderd, dan kunt u op grond van artikel 164 lid 8 WVW een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Dit kan zinvol zijn wanneer u uw rijbewijs dringend nodig hebt voor uw werk of voor andere belangrijke (sociale) activiteiten, kan het zinvol zijn om een klaagschrift in te dienen als uw rijbewijs is ingevorderd De termen klaagschrift en bezwaarschrift worden in de praktijk vaak door elkaar gebruikt. Het verschil tussen een klaagschrift en een bezwaarschrift zit ook enkel in de strekking van het geschrift. Een bezwaarschrift is bedoeld om bezwaar te maken tegen een bepaalde situatie, terwijl een klaagschrift wordt ingediend om een bepaald resultaat te verkrijgen, zoals iets terug te krijgen. Toegevoegd na 44 minuten: Wanneer uw rijbewijs voor twee maanden is ingevorderd, is dat altijd wegens een snelheidsovertreding met meer dan 50 km/u. Voor rijden onder invloed wordt het rijbewijs namelijk langere tijd ingevorderd. Als het aan de officier van justitie ligt, bent u dus steevast uw rijbewijs voor 2 maanden kwijt.

Bronnen:
https://www.advocaat-verkeersstrafrecht.nl...
https://www.advocaat-verkeersstrafrecht.nl...
https://www.rijbewijsingevorderd.nl/blog/2...

Nee je mag niet rijden als je rijbewijs is ingenomen zelfs niet op een scooter doe je dit toch dan pleeg je een misdrijf je rijbewijs ben je altijd voor minimaal 3 maanden kwijt rijden mag pas weer als je je rijbewijs terug ontvangen hebt niet eerder

Als je rijbewijs wordt ingevorderd, mag je geen enkel voertuig besturen waarvoor een rijbewijs nodig is, tot het moment dat je je rijbewijs weer daadwerkelijk in bezit hebt. Ook geen brommer, scooter of tractor besturen dus. Is het rijbewijs ingevorderd wegen veel te hard rijden, veel te veel alcohol of andere 'asociale' (artikel 5) gedragingen in het verkeer, dan geldt er echt geen coulanceregeling voor mensen die hun rijbewijs dringend nodig hebben. Een enkele keer komt het voor dat een rijbewijs wordt ingevorderd wegens het veroorzaken van ernstig gevaar, bijvoorbeeld doordat iemand met 40 km/uur over de snelweg rijdt omdat hij/zij niet harder durft, of als de politie om andere redenen ernstig twijfelt aan de rijgeschiktheid. In dergelijke gevallen wordt naast de invordering ook een onderzoek naar de rijgeschiktheid ingesteld. Men krijgt het rijbewijs pas weer terug als is gebleken dat iemand lichamelijk en geestelijk in staat is om veilig te rijden. Dit is zo ongeveer de enige mogelijkheid waarbij een beperking op het rijbewijs kan worden aangegeven d.m.v. een rijbewijscode. Eén van die codes betreft code 62 (voorheen code 05.02): Alleen rijden binnen een straal van ... km vanaf de woonplaats / alleen binnen de eigen stad of regio. Zo is er ook een code die bepaalt dat alleen bij daglicht mag worden gereden, of alleen met een aangepaste maximum snelheid. Dergelijke codes worden alleen afgegeven voor medische (lichamelijke / psychische) beperkingen. En dat is dus pas nadat het rijbewijs na een inname weer wordt teruggegeven. Een hardrijder die zijn rijbewijs tijdelijk kwijt is, zal de keuze moeten maken tussen fiets, OV, chauffeur/taxi of tijdelijk niet werken. Toegevoegd na 3 minuten: Zie artikel 19 van het Reglement Rijbewijzen (link wetten.nl) en de lijst met rijbewijscodes (link cbr)

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0008074/2017-02-28
https://www.cbr.nl/brochure.pp?id=272
https://www.om.nl/onderwerpen/verkeer/veel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100