Hond is noodgedwongen ingeslapen, wij zijn niet de eigenaar, maar krijgen wel de rekening thuis gestuurd, moeten wij hiervoor opdraaien?

Een vriendin van mij lag in scheiding en kon niet voor haar Deense Dog van negen maanden zorgen. Ik had toen gezegd dat ik hem dan wel in huis zou nemen, omdat we doggen gewend waren en ze altijd gehad hebben. Hij kon niet naar haar ex-man, want die verzorgde hem niet goed. Volgens haar was hij heel lief voor kinderen en dieren, wat bij het ras hoort en dat ze hem kwamen brengen was hij ook heel lief, tot er visite kwam, dan werd hij ontzettend agressief en levensgevaarlijk. Wat zij dus niet verteld had is dat hij hem zwaar had mishandeld.

Ik had haar gebeld om hem terug te nemen, maar dat weigerde zij, want het was nu ons probleem. Uiteindelijk moest dus de dierenarts komen en een gedragsdeskundige, maar omdat hij zo agressief was kon hij niet herplaatst worden en moesten ze hem in laten slapen. Wij kregen hiervan gisteren de rekening gepresenteerd, omdat dit bij ons gebeurd is en ik vroeg mij af of wij die moeten betalen.

De dierenbescherming had namelijk gezegd dat het onze hond niet is, dat wij nergens voor getekend hebben en dus niet de eigenaren zijn en dat wij ook niet voor de kosten op hoeven te draaien. Advocaat in de arm nemen en die vriendin voor de rechter slepen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Tjonge, wat een verhaal! Helaas komt dit meer voor. Achteraf kan je je voor je hoofd slaan dat je dit aan jouw "vriendin" hebt voorgesteld, maar ik had in jouw situatie precies hetzelfde gedaan. Wat ik je ten sterkste adviseer, ga eens naar een inloopuurtje (volgens mij zijn die kostenloos) bij een pro-deo advocaat bij je in de buurt (de dierenbescherming weet vast wel iemand die meer kennis heeft van dit soort "gevallen", vraag anders aan de dierenbescherming om begeleiding) want hoe naar het ook klinkt, die heb je echt nodig. Leg voor wat je overkomen is en neem alle papieren/rekeningen mee. Jouw vriendin en haar ex zijn als eigenaar verantwoordelijk voor de hond dus ook voor alle kosten. Had je deze stappen niet ondernomen wat hadden de gevolgen kunnen zijn? Neem dat mee in je verhaal. Bel anders de jurofoon en leg het probleem voor. Ook zij kunnen je een goed advies geven bij wie je het beste terecht kan! http://www.jurofoon.nl/advocaat/onderwerp/advocaat_Pro_deo.asp Je zal door deze ervaring heel wat voorzichtiger worden in de toekomst maar laat door dit gebeuren je vertrouwen in anderen niet beschadigd raken, dat zou zonde zijn. Je hebt er heel wat energie in gestopt, voor de opvang van de hond, zijn onderhoud, de tijd die je er aan gespendeerd hebt met alle onderzoeken, niet te spreken wat jij/jullie emotioneel hebben moeten ondergaan. Het is nogal wat, de beslissing nemen om een dier, zeker van een ander, in te laten slapen, ook al benadrukt iedereen dat dat het beste is voor het dier en de omgeving. Bij deze: Petje voor jou/jullie af! En die (dieren)vriendin? die is het niet waard om zo genoemd te worden!

wat een triest verhaal. u bent naar de gedragsdeskundige en de dierenarts toe opdrachtgever geweest, en zij hebben hun diensten geleverd, dus uiteraard moet u hun netjes betalen. zij staan buiten het conflict dat u met de ex heeft. daarna zou u kunnen proberen de kosten op de ex te verhalen, maar als u niets zwart op wit hebt staan zal dat een moeizame zaak worden. paspoort en chip zijn geen wettelijk aanvaard eigendomsbewijs.

Jeetje wat een triest verhaal. Ik zou de eer aan mezelf houden en de rekening betalen, maar één ding wist ik zeker; Die vriendin, was absoluut geen vriendin meer!

Al met al je heb betaald voor een hond die niet jou eigendom is,voor een poosje geleden bij mij ook zo een probleem geweest maar dan met een klein hondje. kosten 158 euro. Vertel je verhaal uitvoerig aan de dierenbescherming misschien krijg je van hun een gedeelte (de helft) terug.

Heel erg zonde dat dit zo heeft moeten aflopen. Geen hond, geen vriendin, en dikke rekeningen. Helaas ben je wel verantwoordelijk voor de rekeningen. Als je geld terug wilt krijgen van je voormalige vriendin zal je kunnen beginnen om haar aan te manen. Daarop zal ze waarschijnlijk niet reageren. Dan kan je naar een gerechtsdeurwaarder stappen. Die kan ook proberen het te innen. En diezelfde gerechtsdeurwaarder kan het dan aanhangig maken in het gerecht. Het is een hele gang die je dan te gaan hebt. Het is de vraag of je iets van het geld zult terug zien. Wellicht dat de rechtsgang nog veel meer geld kost.

Naar de dierenarts toe moeten jullie de rekening betalen. Wel kun je daarna gaan proberen om die kosten weer te verhalen op je "vriendin".

Ik las in één van je reacties dat de rekening 375 Euro bedraagt, ik kan dan goed begrijpen dat je die graag aan een ander doorspeelt, maar jij bent diegene geweest die met het dier naar de dierenarts gegaan is en jij hebt de beslissing genomen om het dier te laten inslapen, de "eigenaren" hebben geen rol in die beslissing gespeeld, dus ik ben bang dat jij inderdaad diegene bent die voor de rekening mag opdraaien. Daarnaast vraag ik me trouwens toch ngo even één ding af, misschien een botte vraag, maar ik stel hem toch: je kunt het bedrag van 375 euro van de dierenarts niet ophoesten meldt je in één van de reacties, hierdoor begrijp ik dat je lichtelijk krap bij kas zit. Hoe kom je dan op het idee om die Deense Dog in huis te nemen? Bij mijn weten eten die dieren bijna een kilo voer per dag?

Eerst en vooral: een rechtszaak beginnen tegen je vriendin zal je veel meer geld kosten dan de boete betalen en beseffen dat je vriendin een profiteur is. Je kan wel nog een met je vriendin gaan praten. Ook moet je eens nagaan of de bewuste hond een hondenpaspoort heeft. Indien hij/zij dat heeft, kan je de rekening verheffen aan de eigenaar op basis van officiële documenten.

wij zijn leken, en 375 euro is best een bedrag. vraag het niet aan ons maar ga naar een rechtswinkel alwaar je gratis advies kan krijgen (alhoewel het wel netjes is een donatie te doen als je goed geholpen bent, maar ik dacht dat het in principe gratis was.) aldaar werken rechten studenten die je meer zekerheid kunnen geven en dan blijft het verhaal iig niet meer knagen hoe het ook uitvalt omdat je terdege advies hebt geregen. ook online kan je de vraag stellen: http://www.rechtswinkel.info/ voor een afspaak oa http://www.rechtswinkelamsterdam.nl/ http://www.rechtswinkel-groningen.nl/ http://www.rechtswinkelarnhem.nl/ en vele anderen, google maar even.

een treurig, intens verdrietig verhaal. voor alle betrokkenen. ook de reactie van je vriendin is onbegrijpelijk. ik zou nog eens proberen om met de dierenarts tot een overeenstemmming te komen. in de zin van termijnbetaling én het kostenplaatje nog eens goed tegen het daglicht houden.

Wat vreselijk....die reactie al...het is nu jullie probleem! Wat een wijf...daar heb ik geen ander woord voor. Als je zo met dieren om gaat...walgelijk gewoon. En je geld...zou je terug kunnen vorderen... Maar je kan ook denken...stik er maar in en NOOIT meer aan de deur komen! Dat is de prijs die je mag betalen...omdat je dit niet wilt betalen. En daar zal zij meer mee verliezen...dan haar lief is. Zulke lieve mensen als jullie...zijn er maar weinig van. Bedenk...wat jullie voorkomen hebben. Die hond had wel iemand kunnen verminken, zeg maar. ZO kun je het ook zien...Een schrale troost...dat is waar. Zulke mensen zouden op een zwarte lijst moeten komen ...zodat ze NOOIT meer een dier kunnen nemen. Sterkte bij wat je ook besluiten zal...groetjes.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100