Kan een school aangifte doen van een mishandeling die thuis herft plaatsgevonden en zo ja wat is het gevolg?

Een kennisje van mij zit in een hele beroerde situatie.

Zij is 8 jaar geleden gescheiden van haar man. Ze hebben 2 kinderen. Zoon Jan (18) en dochter Anne (16). Damen hebben ze gedeelde voogdij. Niet via de rechtbank geregeld. De ene week woonden de kinderen bij de vader. De andere week bij de moeder.

De dochter heeft sinds een klein jaar een vriendje van 16. De vader keurde deze relatie niet goed. En heeft daar zo erg over zitten zeuren en zijn dochter het leven zo ziur gemaakt dat ze niet meer bij de vader wil wonen. Sinds juni woont ze dus bij de moeder en ze wil haar vader niet meer zien.

De vader is zo kwaad op de moeder. Dat hij nu Jan tegen de moeder en dochter op stookt. En Jan heeft het daar moeilijk mee. De gezinstherapeut heeft het er ook niet beter op gemaakt en legt alle schuld bij de moeder.

Nu is het laatst mis gegaan en heeft Jan zijn zus in elkaar geslagen. Anna is sinds het gezeur met haar vader depressief en krijgt daar medicatie voor. Maar volgens de gezinstherapeut is Anna lui en niet depressief. Jan is het hier mee eens.

Dasrom heeft hij zijn zuster in elkaar geslagen. Hij vind dat ze eens normaal moet doen.

Iedereen is hier enorm van ondersteboven en dat er iets niet goed gaat is duidelijk. Maar Anna wil absoluut geen aangifte doen tegen haar broer. Niet uit angst. Maar ze vind dat hij hulp moet hebben en geen strafblad.

De school van Anna is het hier echter niet mee eens.

Lees verder in de reacties:

Weet jij het antwoord?

/2500

Bovenstaand verslag betreft een gezinsprobleem waarover men als buitenstaander niet kan oordelen en momenteel de school ook geen rol dient te spelen. In zulke gezinssituaties vertelt ieder zijn eigen verhaal en heeft ieder een eigen visie. Veel ouders zijn het niet eens met de keuzes van hun kind, maar daarom gaat men normaliter het huis niet uit. Wat de school ervan vindt is niet doorslaggevend, er is een gezinstherapeut, de behandeling vindt plaats samen met alle leden van het gezin achter de voordeur. Een gezinstherapeut onderzoekt hoe leden van het gezin op elkaar reageren. Hoe zij problemen veroorzaken en in stand houden. Bij een gezinstherapeut gaat het niet om één persoon, maar hoe zij op elkaar inwerken. Niemand hoort zich hierin ongevraagd te mengen, zelfs de school niet. Hoe komen buitenstaanders aan de kennis dat de gezinstherapeut vindt dat een van de gezinsleden niet depressief is maar lui. Een professionele, gekwalificeerde gezinstherapeut geeft geen persoonlijke mening over één van de gezinsleden, zeker niet zoiets als: 'zij is niet depressief maar lui', terwijl er medicatie is voorgeschreven. Als de school (wie van de school?) vindt dat het anders moet in het gezin, dan dient er eerst een gesprek aangevraagd te worden met de gezinstherapeut en/of het gezin maar niemand dient zich op eigen houtje te mengen in deze specifieke gezinskwestie. Als deze 16jarige geen aangifte wil doen, hebben buitenstaanders dit te respecteren. Toegevoegd na 1 uur: Voor de school is er geen gevolg bij het doen van aangifte, aangezien de school geen aangifte kán doen. Alleen het slachtoffer kan in dit geval aangifte doen. Melding van het incident bij Meldpunt is niet van toepassing, heeft trouwens geen zin, er is geen vermoeden, het incident is reeds officieel bekend via de gezinstherapie/therapeute

Bronnen:
http://www.ncoj.nl/ncoj_publicaties/2013/N...
https://www.poraad.nl/nieuws-en-achtergron...

De school is verplicht melding te maken van (vermoedens van) mishandeling. Als een leerling met blauw oog e.d. op school komt en vertelt dat dit door een familielid is gedaan, dan kan en mag de school dat niet negeren. School maakt melding bij Meldpunt. Die bekijken vervolgens wat er moet gebeuren, wie er hulp nodig heeft (hebben) en hoe dat georganiseerd wordt. Aangifte doen bij politie is iets heel anders. Dat kan de dochter later alsnog doen. Maar daar wordt over het algemeen niemand echt beter van, behalve als er een reële kans is op herhaling van het geweld. Ik denk dat hier melden en aangifte doen door elkaar worden gehaald.

Bronnen:
https://www.schoolenveiligheid.nl/po-vo/ke...

De school zit er nu tussen, maar dient het dossier over te dragen aan het bevoegde gezag. En dat kan de politie zijn, maar ook jeugdzorg zijn. Door dat de Jeugdwet gedecentraliseerd is naar de gemeentes ligt het er aan welke werkafspraken gemaakt zijn tussen scholen, gemeentes en jeugdhulporganisaties. De speelregels zijn vooraf bepaald en de school dient het draaiboek te volgen. Maar soms in het belang van het minderjarige heeft de politie de keuze om in samen sprake met andere hulpverleners het aan hun over te laten. Kortom de school dient de Jeugdwet te volgen en bovenal te kennen hoe deze lokaal is ingericht en te handelen. En eventueel de scholier in te lichten wat zijn rechten zijn. De scholier is verplicht te komen op school en de school is verplicht iets te doen met de signalen en door te vragen. En indien nodig het rest van de jeugdhulp te informeren, dus de melding te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100