Wat is het exacte verschil tussen staande houding en aanhouding?

Als je eerst wordt staande gehouden, vanaf welk moment wordt het een aanhouding? Pas wanneer je wordt meegenomen of kan dat ook op hetzelfde plek veranderen van staande houding naar aanhouding, dus zonder dat je wordt meegenomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

"Wat is het verschil tussen aanhouden en staandehouden? Spreekt de politie u aan op het feit dat u geen licht hebt op uw fiets? Dan spreken we van staandehouden. Na staandehouden, voor bijvoorbeeld een verkeersovertreding, krijgt u van de politie meestal een geldboete. Wordt u betrapt op bijvoorbeeld diefstal? Dan wordt u meegenomen naar het politiebureau. Dan spreken we van aanhouding. Aanhouding gaat dus verder dan staandehouden. U wordt tijdelijk van uw vrijheid ‘beroofd’ en moet mee naar het bureau." Toegevoegd na 4 minuten: Welke informatie krijg ik bij een staandehouding? Houdt de politie u staande, dan vertelt de politiemedewerker u voor welk strafbaar feit hij dat doet. Wil hij u vervolgens op straat verhoren, dan vertelt hij u dat u niet tot antwoorden verplicht bent. Het kan ook zijn dat u wordt aangehouden en voor verhoor meegaat naar het politiebureau. Voor het verhoor zal de politie u informeren over uw recht advies in te winnen bij een raadsman en over de kosten daarvan." Van "staandehouding" naar "aanhouding" is dus mogelijk. Toegevoegd na 10 minuten: En bij een "aanhouding" ga je mee naar het bureau.

Bronnen:
https://www.politie.nl/themas/aanhouding.h...

Zo moeilijk is het niet: Staande houding gebeurt ter controle (bijv; alcohol controle) Aanhouding geschied voor een vervolg onderzoek (bij constatering te hoog alcoholgehalte bij de eerste blaastest) om bewijs te vergaren. Staande houden mag elke burger (men is niet verplicht daar gevolg aan te geven, wordt dit gedaan door een opsporingsambtenaar is men het wel verplicht bij wet). Aanhouden (arresteren) mag enkel gedaan worden door een daar toe bevoegde opsporingsambtenaar.

Ik heb van mijn docent maatschappijleer geleerd: Als je ziet dat iemand een misdaad begaat mag je diegene staande houden. Hij vertelde dat burgers vaak niet weten dat je dat recht hebt. Maar aanhouden is iets wat alleen de politie kan doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100