Mogen de foto's op vintage plaatjes zomaar gebruikt worden?

Ik maak kaarten en gebruik daar kaartenblocks voor met vintageplaatjes. Ik bedoel dus of men ze op die blocks mag plaatsen.

Toegevoegd na 2 uur:
Het gaat mij niet om het verkopen maar of een bedrijf zomaar oude foto's, van soms wel een jaar of 100 oud, waar dus ook overleden personen op staan, mag gebruiken.
Dat een bedrijf dus die foto's op zijn stansblokken (of andere blokken) mag gebruiken.

Toegevoegd na 2 uur:
Het gaat er mij niet om of ik die plaatjes mag gebruiken en of ik de kaarten met die plaatjes mag verkopen.. Het gaat er mij om of dat bedrijf dat die blokken uitbrengt die plaatjes mag gebruiken en die blokken dus mag verkopen. Ik vroeg mij dat af omdat er vaak foto's op die plaatjes staan van al lang overleden mensen. Is er toestemming nodig van bijv. nabestaanden of hoe zit dat? Het zijn echte foto's.

(Als zij dat niet mogen, begrijp ik dat ik ze eigenlijk ook niet mag gebruiken of de kaarten mag verkopen)
Ik hoop dat ik alles nu duidelijk genoeg heb uitgelegd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als de vraag is of je door anderen gemaakte foto's mag gebruiken op een "ding" dat je vervolgens zelf verkoopt of verspreidt: nee. Daarvoor heb je toestemming nodig van de rechthebbende op de foto's. Tegen betaling is dat meestal wel te realiseren. Toegevoegd na 25 seconden: Dat = die Toegevoegd na 4 dagen: De bedrijven die de bloks maken mogen ze verkopen als ze geld hebben betaald aan degenen die "rechten" hebben op de foto's, in ieder geval na hun toestemming (als de rechthebbenden er geen geld voor vragen). Er zijn ook foto's voor "algemeen gebruik" op internet te vinden ("stockfoto's") maar ook daar kan het al dan niet moeten betalen van een vergoeding afhangen van het doel waarvoor ze worden gebruikt.

Ik neem aan dat je hobby kaarten maakt en dat je van die blokjes bedoelt die speciaal gemaakt zijn om te gebruiken om kaarten mee te maken. Dit soort zelfgemaakte kaarten mag je rustig verkopen, omdat de verkoop je over het algemeen geen winst opleverd. Meestal ben je meer aan materiaalkosten kwijt, dan dat het oplevert Zou je de afbeeldingen echter commercieel gebruiken om er reproducties van te maken dan wordt het een ander verhaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100