Wat gebeurt er als een tot levenslang veroordeelde gevangene een moord pleegt in de gevangenis?

Als iemand dus al gestraft wordt heeft degene niets te verliezen. Wat gebeurt er dan als hij een moord pleegt? Wordt hij dan alsnog bestraft, en hoe?? Anders lijkt het alsof de moord in de gevangenis onbestraft blijft.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan krijgt hij er levenslang bij. (Wat zijn effekt kan hebben over een mogelijk eerdere vrijlating.)

Wanneer in ons land het oordeel 'levenslang' krijgt opgelegd, dan heb je al heel wat op je kerfstok. Voor bijv. een moord krijg je wel een lange gevangenisstraf, maar niet levenslang. Bij meerdere moorden komt dit oordeel wel eerder om de hoek kijken. Heb je echter een moord gepleegd die de samenleving erg ontzet en schokt, zoals op Theo v. Gogh, wordt eerder levenslang opgelegd dan voor een 'simpele moord. In Nederland krijg je dus al niet zo snel 'levenslang' als oordeel. Wij zijn echter wel het enigste land in Europa waar levenslang in beginsel ook daadwerkelijk levenslang is. Wanneer je geen mogelijkheid meer hebt op hoger beroep, dan zit je ook echt tot je dood in de gevangenis. Je kunt dan alleen vrij komen als je gratie krijgt of de zaak herzien wordt. Gratie wordt soms alleen gegeven als je al niet lang meer te leven hebt door ernstige ziekte bijv. of als er omstandigheden zijn bekend geworden die de rechter anders zouden hebben kunnen laten besluiten. Zou je in de gevangenis dus zelf nog iemand vermoorden, maakt het voor de strafmaat niet uit....je zit al levenslang. Enige kans op gratie of herziening kan je dan wel voorgoed vergeten, ook al zou de kans zich voordoen. Je bent en blijft een gevaar voor de samenleving.

Dan wordt je extra gestraft.eenzame opsluiting,isolatie.in je eentje luchten.geen tv.bv. Er zijn heel wat mogelijkheden om de straf te verzwaren.

Dan moet je opnieuw voor de rechter komen en die veroordeelt je opnieuw met bijvoorbeeld extra voorwaarden of dat levenslang opnieuw begint en dat na 25 jaar de zaak herbeoordelen weer een poosje later is,

Als een levenslang veroordeelde verdacht wordt van een nieuwe misdaad, dus gepleegd tijdens zijn detentie, dan moet hij als verdachte opnieuw voor de rechter verschijnen. Wordt de verdachte schuldig bevonden, dan blijven voor deze persoon ook alle wegen open om in beroep te gaan. Als ook in de allerhoogste of laatste instantie het schuldig wordt uitgesproken, kan geen nieuwe straf worden opgelegd, omdat hij al tot levenslang is veroordeeld. Ook bij de voortzetting van de detentie mogen geen extra straffen worden opgelegd. Hooguit kunnen extra privileges, die de gedetineerde had voordat hij schuldig werd bevonden aan de nieuwe misdaad, worden ingetrokken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100