Wat kan jeugdzorg doen als je door blijft roken, blowen of alcohol drinken tijdens de zwangerschap?

Toegevoegd na 8 minuten:
Dus wat kan jeugdzorg doen na de geboorte als is gebleken dat de moeder cannabis heeft gebruikt, gerookt heeft en/of veelvuldig alcohol gebruikt.

Toegevoegd na 14 minuten:
Vraag naar aanleiding van:

http://www.goeievraag.nl/persoon-gezondheid/zwangerschap/vraag/576051/tijdens-zwangerschap-positief-test-cannabis#c1871988

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jeugdzorg zal in de eerste plaats pas tussenbeide komen als iemand hen daar een gegronde reden toe geeft. Die gegronde reden dient dus door iemand, al dan niet anoniem, medegedeeld worden. Indien je anoniem wil blijven dan dien je wel een aantal verifieerbare feiten mee te geven waardoor Jeugdzorg kan inschatten of ze hier wel of niet tussenbeide gaan komen. Want ja, iedereen kan met een niet onderbouwd verhaal aankomen hé. Jeugdzorg kan dan met die onderbouwde aantijgingen naar de betreffende ouder(s) stappen. Indien de aantijgingen gegrond lijken dan kan Jeugdzorg trachten te bemiddelen met de ouder(s) van de pasgeborenen. Bemiddelen aangaande ondersteuning van de ouders om hun drugverbruik te milderen. Ofwel bemiddelen om bijkomende onderzoeken te willen toestaan om ofwel de aantijgingen door derden te ontkrachten. Ofwel om op basis van 'bewijslast' stappen te ondernemen ter verbetering van de levensomstandigheden van de baby. Jeugdzorg kan de zaak doorschuiven naar andere bevoegde instanties wanneer de ouder(s) tegenwerken terwijl er overduidelijke bewijzen van nefaste factoren zijn die de gezondheid of het algemeen welzijn van de baby in gevaar brengen. Als de ouders over heel de lijn meewerken kan dit een vlotte procedure worden. Zoniet dan ligt een lijdensweg in het verschiet voor alle betrokkenen. Weet dus goed waar je aan begint als je dit soort zaken wil aankaarten bij Jeugdzorg of eender welke andere instantie. Soms maken we ons zorgen om iets wat helemaal niet zo'n nefaste gevolgen blijkt te hebben dan wij als niet drug-gebruikers vaak vrezen. Misschien toch maar eerst extra gaan bevragen bij deskundigen terzake vooraleer er extra ongewenste en ongezonde stress wordt losgelaten op de leefwereld van dit prille leven. Toch?!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100