Wat gebeurt er als een advocaat zelf verdachte wordt in een strafzaak? Is er rechtvoor het advocatenkantoor om deze te ontslaan?

Tuurlijk krijgt deze advocaat zelf ook verdediging, maar wat zijn de gevolgen voor zijn werk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is aan de rechter ter beoordeling. Klachten over gedrag van advocaten worden voorgelegd aan de Raad van Discipline, in hoger beroep aan het Hof van Discipline. Deze instanties toetsen de klacht aan de Advocatenwet en kunnen bij schuldig verklaring sancties aan de advocaat opleggen. Veelal komen die erop neer dat de veroordeelde advocaat uit zijn ambt wordt gezet, zoals Bram Moszkowicz is overkomen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Moszkowicz
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hof_van_Discipline
https://nl.wikipedia.org/wiki/Raad_van_Discipline

Iemand die verdacht is kan nooit ontslagen worden: iedereen is immers onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Iemand ontslaan omdat die ergens van verdacht wordt, is dus onwettig. Afhankelijk van de aard van de verdenking kan iemand wél tijdelijk op non-actief worden gesteld. Dit zal vooral her geval zijn als de beschuldiging met het werk te maken heeft of dit direct raakt. Bijvoorbeeld een verdenking van oplichting van een cliënt, poging tot omkoping van een rechter, aanranding van een cliënt, etc. Maar advocaten werken relatief vaak in een maatschap of zelfstandig, en dan is er geen werkgever die zoiets kan doen. In een maatschap zullen daar wel afspraken over gemaakt zijn, en de deken kan natuurlijk altijd om advies gevraagd worden of uit zichzelf advies geven, en zo'n advies zal ongetwijfeld eeg afhankelijk zijn van de aard van de verdenking en ook de sterkte van de bewijslast tot nu toe. Bij een advocaat in loondienst is het aan de werkgever die dus eventueel iemand op non-actief kan stellen zolang de zaak loopt. Maar hoe dan ook kan iemand die enkel verdacht wordt van een strafbaar feit, nooit zomaar om die reden worden ontslagen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100